на живо

Първи рали спринт Казанлък 2016

26 екипажи заявени за участие през уикенда

Дисциплината „рали спринт” за първи път ще има своето издание под връх Бузлуджа. На добре познатото на всички „планинци” трасе този път ще участват рали-пилотите и техните навигатори. Дългата 10,20 км отсечка, която носи името СЕ „Севтополис” ще се кара три пъти само на изкачване, като е удължена откъм старта с още 3 км. Щабът на състезанието и сервизната зона са разположени на Крънското ханче.

Опознаването на трасето е в събота, 18 юни, от 9 до 13 часа, а церемонията по откриването ще е вечерта от 19 ч. в центъра на Казанлък. В неделя трасето от разклона за връх Бузлуджа ще е затворено от 9:15 ч. сутринта до около 15 часа следобед. Стартът на първия манш е в 10:15, като е оставена почивка от около 30 мин между отделните минавания. За публиката са обособени 35 зрителски зони, има осигурени и 25 паркинга по протежение на трасето. Конфигурацията на скоростния етап включва 26 леви и 26 десни завоя, както и изкуствените шикани.

Надеждата на организаторите от АСК „Ефко Рейсинг” е, че ще се съберат участници от трите дисциплини на автомобилния спорт – рали, писта и планинско. Получени са заявки от 26 екипажи, сред които има и двама 16-годишни пилоти – Виторио Попов и Иван Шопов. Начело на списъка са Георги Василев-Стефан Добрев с Мицубиши Ево 9, следва ги Йордан Атанасов, който сега ще бъде воден от Ангел Башкехайов. Силни са и участниците на Стефан Драганов – Костадин Щерев с навигатор Ани Папазова, Даниел Живков има два дни, за да определи кой ще седне на дясната седалка, Стефан Георгиев-Стайко Стайков с легендарния Форд Ескорт РС и Красен Василев-Стелиян Станчев с Рено Клио.

Участието си след рали България продължава и дамския екипаж Диана Стоянова-Иванела Иванова със Ситроен Саксо. С такъв автомобил ще стартира и Марко Стойчев с навигатор Йордан Батаклиев, след като край Варна разбиха състезателното си Мицубиши. На старта ще видим след дълго отсъствие и Мирослав Маринов-Евгени Иванов, състезателите на АСК Форд-България ще се изявят с ВАЗ 2108.