на живо

Трето място за Демирева на Диамантената лига в Осло и норматив за световното

Българката подобри най-доброто си постижение за сезона

Getty Images

Мирела Демирева завърши на трето място в скока на височина от Диамантената лига в Осло. Българката постигна нов личен резултат за сезона, преодолявайки 194 см от първи опит.

Така олимпийската и европейска вицешампионка си осигури участие на световното първенство в Доха през есента, тъй като нормативът в дисциплината е именно 194 см.

Демирева стана четвъртата ни състезателка българка, която се класира за шампионата на планетата. Това вече направиха Ивет Лалова (200 м), Габриела Петрова (троен скок) и Радослава Мавродиева (гюле).

По време на състезанието Демирева пропусна височините 180 см и 188 см. Преодоля от раз 185 см и скочи от третия си опит 191 см. Тя пропусна 196 см, а с тази височина се справиха Мария Ласицкене от първи опит, и Ерика Кинси (Швеция) от трети. Двете изпревариха Мирела, която сгреши три пъти на 198 см. Кинси също отпадна на 198 см, а Ласицкене не срещна проблеми и още с първото си засилване излезе начело със 198 см. След това рускинята, състезаваща се под неутрален флаг, продължи състезанието с опити на 201 см.