на живо

Първо в bTV: Пловдив дава подслон на украинските баскетболистки (ВИДЕО)

Градът приюти за постоянно 12 момичета от отбора на „Прометей“, техните треньори и ръководство

Първо в bTV: Пловдив дава подслон на украинските баскетболистки (ВИДЕО)

Изключителен жест на съпричастност и емпатия от Oбщина Пловдив към блокирания в България женски баскетболен отбор на украинския „Прометей“ Днипро. Както bTV ви разказа още миналата седмица, войната в Украйна завари 12 спортистки, техните треньори и почти цялата управа на клуба в града. От днес, те вече са взети под крилото на градската управа, която им осигурява безвъзмездно и за неограничен период от време подслон. Отделно ръководството на местния баскетболен "Академик" се ангажира със зала за тренировки, а храната се подсигурява от хора с добри сърца в града.

Цялата група от „Прометей“ е приютена в „Младежкия дом“ в Пловдив, където получава отлични условия за нощуване. Тази сутрин момичета и ръководство проведоха емоционална среща с кмета – баскетболната легенда Здравко Димитров, както и с неговия заместник по спортните въпроси Георги Титюков. Покъртителните истории на тези човешки съдби разплакаха Димитров, който гарантира пълната си подкрепа.

Един от най-силните женски баскетболни отбори в цяла Европа пристигна у нас в средата на февруари. В клуба бяха водени от желанието на своя президент Владимир Дубински да не преустановят участие в Европейската купа на ФИБА – нещо, което вече не беше възможно в Украйна.

Тогава „Прометей“ избра Пловдив за град-домакин на първия си мач от ¼-финалите на турнира срещу турския „Мерсин“. Макар и с натежали от мъка и тревога сърца, само ден след първия обстрел над Киев от руските военни, украинките събраха сила и излязоха на терена срещу звездната селекция на „Мерсин“.

Срещата се състоя миналата седмица в зала „Сила“ и в нея „Прометей“ загуби по резултат. Но спечели местната публика, като дари приходите от билети на най-симпатичния баскетболен тим в Пловдив – този на най-малките „шампиони“ – децата със специални потребности, воден от неуморната Тина Димитрова – генерален мениджър на мъжкия „Академик“ Пловдив. Именно тя и колегите й от клуба приютиха "Прометей" при пристигането в Пловдив, като осигуриха хотел и храна, както и зала, където да играе мача си. 

На 2 март „Прометей“ приключи участието си в Европейската купа, като загуби и втория двубой от „Мерсин“, този път като гост в Турция. За отбора няма връщане обратно към Украйна и цялата група избра да се прибере обратно в Пловдив.

В Украйна обаче всеки от „Прометей“ е оставил поне част от своето семейство: майки, бащи, баби, дядовци, съпрузи, дори деца… Връзката с близките по телефона е трудна и невинаги се осъществява. На хиляди километри от родината едни смели спортисти са безсилни, а единственото, което им остава, е да се молят. За живота на най-милите си, за край на агресията. И за мир. Който към днешна дата е все по-илюзорен.