на живо

Числата зад Пекин 2022: Влакове с 350 км/час и 0 чуждестранни зрители

Китайската столица се готви за зимните олимпийски игри

Reuters

14 години след домакинството на летните олимпийски игри, Пекин се подготвя за най-чакания форум при зимните спортове.

По този повод агенция "Ройтерс" събра част от най-интересните факти около започващите в петък зимни олимпийски игри.

2900 - брой на спортистите, които представят 90 национални олимпийски комитети, които трябва да пристигнат в Китай за Игрите заедно с още 25 000 участници под една или друга форма.

Снимка: Reuters

109 - брой състезания за разпределение на медали в 15 дисциплини в седем зимни спорта. В сравнение с Пьончанг 2018 сега има седем състезания за медали в повече.

13 - брой арени, трасета и стадиони около Пекин, Янцин и Чжанцзиякоу в това число и пет наследени и преобразувани трасета от летните олимпийски игри през 2008-а година.

55-45 - процентно съотношение в половото разделение на спортистите за зимните олимпийски игри. Жените са повече в сравнение с 2018-а година, има и повече женски дисциплини (46) в сравнение с предишните Игри.

Снимка: Getty Image

1 - брой на спортните състезания без участието на жени. Това е северната комбинация - комплексна дисциплина, включваща ски бягане и ски скок. За момента това е единствено мъжка дисциплина, но Международният олимпийски комитет (МОК) и Световната ски федерация (ФИС) смятат да преминат и тази бариера през 2026-а година.

4,000 - брой на участниците в церемонията по откриването. Това е доста по-малко в сравнение с 15-те хиляди участници през 2008-а година. И тогава, и сега церемонията е режисирана от световно известния режисьор и кинопродуцент Чжан Имоу.

0 - брой на чуждестранните зрители на Игрите заради ограниченията в Китай, наложени заради разпространението на COVID-19. Избрани групи от поканени местни жители ще бъдат на местата, които Международният олимпийски комитет (МОК) се надява да бъдат запълнени поне на една трета.

Снимка: Reuters

2900 - Брой проби от кръв и урина, които Международната агенция за тестване планира да вземе за допинг анализ по време на Игрите.

63 548 - Брой тестове за COVID-19, направени в затворения цикъл на олимпийските игри към 31-и януари, включително 3103 от спортисти.

1140 - Медицински персонал на трасетата и пистите за състезания в Пекин, в това число ангажирани 74 линейки.

880 000 000 долара - дадени пари от МОК за покриване на разходите на организаторите в Пекин.

Снимка: Reuters

350 километра в час (220 мили в час) - Максимална скорост на влаковете без машинист по новата 174-километрова железопътна линия, свързваща Пекин с планинските трасета за състезания в Чжанцзиякоу и Янцин.