на живо

"Най-трагичната и най-вдъхновяващата история в Пекин": Когато ските се предават с... трансплантация

Скиор от Пуерто Рико стана една от сензациите на олимпийските игри

Reuters

Знаете ли, че в Пуерто Рико карат... ски. Но не водни, а такива на сняг. И имат дори свой представител на зимните олимпийски игри в Пекин. 

Става дума за Уилям Флахърти. 17-годишният пуерториканец беше 40-и в гигантския слалом, а в слалома - 48-и. Самото му присъствие на олимпийски игри е чудо. Когато е на 3 години лекарите го диагностицират с хемофагоцитна лимфохистиоцитоза - заболяване, при което имунната система атакува костите. Лекарите му дават само 10% шанс да оцелее.

Снимка: Reuters

"Нашият живот е като един много странен пъзел. В едни моменти е пълна трагедия, а в други - гордост и чест", казва майка му Анн. 

Тя разказва, че Уилям е оцелял благодарение на кръвопреливания и една животоспасяваща трансплантация. Уилям приема костен мозък от... брат си Чарлс. Явно така се предава и любовта към ските. 

Всъщност по-голямият брат Флахърти също участва на олимпийски игри - в Пьонгчанг преди 4 години. И двамата тренират в САЩ при Сара Радамус, а по този зимен спорт ги "запалва"... баща им. 

Днес Денис Флахърти е покойник за жалост, но със сигурност гледа от небето своите синове. Той си отива от този свят 7 месеца след Игрите в Пьонгчанг. 

Снимка: Reuters

"Татко, видя ли! Успяхме!", извика Уилям след като приключи спускането си във втория манш на слалома. 

Олимпийските игри са точното място, където тези истории трябва да присъстват! Най-големият спортен форум е пристанище за герои. Медалът не е важен! Чарлс (който в момента учи за космически инженер) и Уилям са само две момчета от Пуерто Рико, които обичат ските. И са победили не конкурентите си, а съдбата!