на живо

Член на МОК: Русия се нуждае от "таймаут" от олимпийските игри

Причината е положителната допинг проба на фигуристката Камила Валиева

Reuters

Един от членовете на Международния олимпийски комитет Дик Паунд предложи руските спортисти да вземат "таймаут" от участие в олимпийските игри заради допинг скандала в Пекин. 

Преди дни стана ясно, че 15-годишната фигуристка Камила Валиева, която помогна на Русия да спечели злато в отборната надпревара, благодарение на уникалния четворен скок, е дала положителна проба през декември. Резултатите обаче са излезли едва на 8 февруари, а заплетеният казус трябва да бъде разрешен от Спортния арбитражен съд. 

"В един момент, ако нещата са абсолютно непоправими, мисля, че е редно те да си вземат таймаут от олимпийски игри. Всички могат да им помогнат, нека си вземат необходимото време - една, две или три олимпиади", коментира Паунд в интервю за "Ройтерс".

Канадецът е първият президент на Световната антидопингова агенция (WADA). 

Руските спортисти, които докажат, че не са използвали допинг в кариерата си, могат да се борят за отличия от най-важният спортен форум, въпреки огромния скандал и разкритията за мащабни схеми с използване на забранени вещества през 2016 г. Те се състезават под името Руски олимпийски комитет и Руски олимпийски атлети.

Снимка: Reuters

"Руснаците не си помагат, защото те не признават никаква вина, веднага обжалват всякакви решения. Възможно е да се говори и за прекалено снизходителен подход с разрешението да участват в състезанията като Руски олимпийски комитет. Убеден съм, че те опитват да ограничат щетите, но как може тя да бъде изложена на такъв риск. Това не е просто замърсена добавка, а нетерапевтична употреба на доста мощно лекарство", каза още Паунд.