на живо

Детето-чудо Камила Валиева с положителна допинг проба. Случаят продължава да се заплита

Дали тя ще продължи да участва на олимпийските игри в Пекин трябва да стане ясно преди 15 февруари

Reuters

Казусът с 15-годишната фигуристка Камила Валиева се заплита. Момичето е дало положителна проба за забранено от Антидопинговата агенция вещество. Това потвърдиха от Руския олимпийски комитет и Международната агенция за тестване (ITA). 

Как обаче се е стигнало до нейното участие на олимпийските игри в Пекин? Валиева, която е със статут на звезда във фигурното пързаляне, е дала проба през декември 2021 г. по време на националния шампионат в Санкт Петербург. Резултатите, изследвани от лаборатория в Осло, стават ясни едва на 8 февруари - ден, след като Камила и отборът на Русия спечелиха златните медали в Пекин, а самата тя изуми феновете на спорта, правейки четворен скок. 

Снимка: Reuters

След като стана ясен резултатът, Руската антдопингова агенция веднага наложи наказание на Валиева. То обаче е обжалвано от щаба на Русия в Пекин. Това означава, че до произнасяне на Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана, тя ще може да участва в следващите дисциплини. 

Съществува дори вариант рускинята да не бъде извадена от стартовите списъци до края на олимпийските игри на 20 февруари. 

От Международния олимпийски комитет все пак ще се опитат да забързат процедурата и решение да има преди 15 февруари, когато Валиева трябва да участва в индивидуалната волна програма. Решението на КАС ще бъде окончателно. 

Снимка: Reuters

В Лозана може да се реши рускинята веднага да получи забрана или да продължи с участието си на олимпийските игри в Пекин, а след спечелените от нея отличия да ѝ бъдат отнети, ако не се произнесат в нейна полза. 

Международният олимпийски комитет разреши на руските атлети да участват на олимпийски игри, въпреки разкритията за допинг схема на национално ниво през 2014 г. Те обаче не се състезават под флага на родината си, а като Руски олимпийски атлети, а до стартовете се допускат само спортисти, които доказано не са използвали забранени вещества.