на живо

И Пекин 2022 си има гол знаменосец (СНИМКИ)

Представителят на Американска Самоа прикова погледите на откриването

Reuters

Преди четири години в Пьонгчанг Пита Тауфатофуа стопли сърцата на корейската публика, развявайки флага на Тонга гол до кръста и по сандали.

Делото му намери продължение на церемонията по откриването на Игрите в Пекин. Състезателят по скелетон и бобслей Нейтън Кръмптън, който беше знаменосец на Американска Самоа, не се уплаши от минусовите температури в китайската столица и се появи в народна носия, гол до кръста и по джапанки.

Кръмптън е единственият представител на Американска Самоа. Страната изпраща човек на зимни олимпийски игри за първи път от 28 години.

Снимка: Reuters

Мечтата му е да участва на олимпийски игри и вижда добра възможност в скелетона и бобслея. Попада в националния отбор на САЩ и е много близо да замине за Пьонгчанг преди 4 години, но контузия го спира. През 2019-а взима окончателно решение да представлява Американска Самоа.

"Имах две основни опции за страна, която да представлявам. Имам акт за раждане от Кения, но дори и това не бе достатъчно да ми дадат паспорт и да се състезавам за тази страна. Тогава се сетих за полинезийската баба от страна на майка ми. Свързах се с представители на Олимпийския комитет на Американска Самоа и те с удоволствие ме приеха.", споделя той.

Снимка: Reuters

"За мен е голяма чест да участвам на тази олимпиада. Ще представлявам не само Американска Самоа, но и целия Тихоокеански регион, който рядко участва на зимни олимпийски игри. За мен това беше дълго пътуване – повече от 10 години. Имаше много трудности, провали и наранявания. Но сега нямам търпение да осъществя мечтата си", заяви Нейтън Кръмптън.

Снимка: Reuters

Ражда се в Кения, когато баща му е част от дипломатическа мисия в африканската страна. Майка му има китайски и полинезийски корени. Нейтън прекарва детството си в Кения, а след това се мести в Австралия, където учи в престижния Принстънски университет.

Точно както Пита Тауфатофуа, и Нейтън Кръмптън е бил на летни олимпийски игри. Той бяга на 100 м в Токио и вече е първият спортист от Американска Самоа с участие на летни и зимни игри.