на живо

Кралица на два спорта! Ледецка грабна трето олимпийско злато

Чехкинята затвърди статута си на легенда в зимните спортове

Getty Images

Естер Ледецка затвърди статута си на величие в зимните спортове! Чехкинята спечели златния медал от паралелния гигантски слалом в сноуборда на Игрите в Пекин - четири години, след като триумфира в дисциплината в Пьонгчанг (Южна Корея).

Така едва на 26-годишна възраст, тя има олимпийски титли в два различни спорта. През 2014 Ледецка отвя конкуренцията и в супергигантския слалом в ските.

Снимка: Getty Images

Днешният успех на Ледецка е изненадващ, тъй като в последните години тя се посвети изцяло на ски-алпийските дисциплини. През настоящия сезон взе участие само в две сноуборд състезания. Това обаче не ѝ попречи да остави на 3 секунди зад себе си сребърната медалистка Даниела Улбинг (Австрия).

Преди големия финал Ледецка се справи последователно с Надя Охнер (Италия), Александра Крол (Полша) и Мишел Декер (Нидерландия). Нито една от съперничките ѝ не издържа на темпото. Всички допуснаха грешка в опитите си да настигнат Ледецка и не финишираха.

Снимка: БГНЕС

По-рано днес при мъжете също триумфира легенда. Петкратният световен шампион Бенямин Карл грабна златото в паралелния гигантски слалом. 36-годишният австриец вече има пълен комплект олимпийски медали, прибавяйки към среброто от паралелния гигантски слалом във Ванкувър през 2010 г. и бронза от слалома в Сочи 2014.

По пътя към златото в Пекин Карл елиминира единствения ни представител в сноуборда - Радослав Янков. Класирането в топ 16 все пак е най-доброто представяне за българина на Зимни олимпийски игри.