на живо

Начало на Зимните олимпийски игри: Политика, пандемия и студ

В 14:00 ч. българско време ще започне церемонията по откриването в Пекин. Българските спортисти са 16

24-ите зимни олимпийски игри ще бъдат открити официално днес (4 февруари) в 14:00 ч. българско време! Тогава на стадион "Птиче гнездо" в Пекин ще започне грандиозната церемония!

Китайската столица ще се превърне в първия град, приемал летни и зимни Игри. Ако съдим по церемонията през 2008 г., и сега ни чакат много атрактивни сегменти, наситени със символика от страната-домакин. 

На откриването ще видим и делегациите от атлети на 91 страни. Те изпращат в Пекин 2871 спортисти, които ще се борят за 109 комплекта медали в 15 дисциплини. 

Снимка: Reuters

Българската делегация е от 16 атлети. В последния момент ски бегачът Симеон Деянов даде положителна проба за коронавирус и това забави заминаването му. Знаменосци ще бъдат сноубордистът Радослав Янков и биатлонистката Мария Здравкова. Страната ни имаше също 16 представители през 1984 г. в Сараево, а през 1980 г. в Лейк Плесид те бяха 8. 

За първи път в историята зимните олимпийски игри ще се появят само върху изкуствен сняг. Условията ще са необичайни, но не само спортните. Това са вторите Игри (след летните в Токио през 2021), които се организират по време на на пандемия. 

Снимка: Reuters

В Китай държат на строга политика по отношение на коронавируса. Тестовете са ежедневни, маските са задължителни, а всеки с положителен тест се изолира веднага!

Международният олимпийски комитет беше строго критикуван за избора на страна-домакин. Повечето силни държави в света решиха да бойкотират и да не пратят политически делегации на церемонията по откриване. САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Индия, Белгия, Дания, Чехия, Естония, Холандия, Латвия, Тайван и Косово няма да имат представители по трибуните. 

Снимка: Reuters

Причините са в подозренията за грубо потъпкване на човешките права от страна на Китай. Държавата, превърнала се в една от най-развитите икономики в света, естествено отрича подобни твърдения. 

На стадиона в Пекин по време на церемонията по откриването ще има много малко хора - само официални гости и местни. Страната няма да допусне чуждестранни фенове, за да не рискува разпространение на коронавирус. 

Снимка: Getty Image

Очаква се по време на самото шоу температурите да са изключително ниски - до -15 градуса, така че наблюдаването от вкъщи ще е по-приятно. 

От зимни олимпийски игри България има само 6 медала. Единствената титла е на Екатерина Дафовска в биатлона от Нагано 1998 г. Очакванията за нови отличия за страната ни едва ли ще се сбъднат, но това е най-важният спортен форум на планетата. А до церемонията по закриване на 20 февруари има много вода да изтече и много изкуствен сняг да навали.

Снимка: Reuters

Тагове:

пекин 2022