на живо

Новото начало: Шестте, които ще наследят олимпийските шампионки

"За мен е важен характерът. Те трябва да са мислещи", заяви треньорът Весела Димитрова

Новото начало: Шестте, които ще наследят олимпийските шампионки

Да поемеш по златната пътека. Правила го е Дороти от "Магьосникът от Оз", а сега шест момичета тръгват да покоряват най-високия олимпийски връх. Точно както го направиха предшественичките им. 

Златните медалистки от ансамбъла по художествена гимнастика от олимпийските игри в Токио вече са в заслужена почивка. На тяхно място в залата има нови лица. Те са 6, а паралелно с тях тренират още 4 момичета, които трябва да бъдат готови да се включат в композициите по всяко време. 

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

Доброто им представяне е поверено на изпитан специалист - Весела Димитрова. Тя е категорична, че селекцията все още не е окончателна. Засега в едното съчетание (с ленти и топки) на килима ще виждаме Камелия Петрова, а в другото (с обръчи) - Биляна Везирска.

"С мен прекарват повече време в залата, отколкото с родителите си. Ставаме като семейство. Подборът все още не е приключил, тъй като подготовката е в много ранен етап. За мен на първо място е важен характерът, нагласата им и как се справят на тренировки. Те трябва да са много мислещи на този етап, тъй като правилникът е много различен. Трябва да са много адаптивни. Очакванията винаги са били неприятно нещо за състезателите, но се надявам да успеят да понесат цялата отговорност, която да тежи на плещите им", казва Димитрова и добавя:

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

"За мен е много трудно – ново начало, нови момичета, съвсем различни деца. Имахме прекъсване в рамките на 3 месеца. Знам, че ще се справя с цената на повече или по-малко усилия. Сигурна съм, че ще успеем. Искам да виждам в очите им желание за работа, за успех. Надявам се да покажат красивата си страна в състезанията"

Вая Драганова вече знае колко много труд е нужен за успеха. Майка ѝ и баба ѝ също са гимнастички. Началото за Вая е трудно, тъй като първата ѝ треньорка я обявява за "прекалено кльощава".

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

"Не ме харесваше и казваше, че съм много слаба, не мога да си седя на краката, ще се счупя и нищо не може да стане от мен. Има голяма отговорност, но аз никога не съм го приемала така. Те винаги са ме подкрепяли и това е било най-важното. Искам да бъда обединител, да следвам примера да Симона и да успеем да изведем заедно ансамбъла до върха", каза тя.

Далеч от любимото си море докато върви към върха ще бъде Женина Трешлиева.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

"Всяко нещо изисква жертви и аз съм готова да се откажа в името на нашата цел. Не е толкова дълго времето. За мен мястото ми в ансамбъла означава страшно много. Гордея се със себе си, че не се отказах. Преди години не се случиха нещата така, както исках. Но сега смятам, че е трябвало да стане, за да бъда тук", категорична е тя.

Красивата Петя Борисова е мислила дори за отказване, но сега е готова да сграбчи дадения ѝ шанс.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

"Амбицирани сме и мотивирани да постигнем техния успех. Това, че имаме такъв екип от треньори може само да ни радва. Трябва да вземем абсолютно всичко от тях и мисля, че можем да се справим", каза тя.

Камелия Петрова вече е вкусвала от успеха. Тя е капитан на ансвамбъл-девойки, който спечели сребърен медал на последното европейско.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

"Европейското беше голяма еуфория, постигнахме голям успех с ансамбъла. Не съм си помисляла да се откажа. Вярвах, че мога да постигна нещо повече. Доста по-различно е, особено след като трябва да повторим успеха на предните момичета", категорична е тя.

Спортната гимнастика не успява да "открадне" Елена Георгиева и тя днес е част от националния ансамбъл, на който се възлагат огромни надежди.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

"Когато тренирах две седмици успоредно реших много бързо да се запиша на художествена гимнастика. Много ми харесаха какичките с красивите трика и се влюбих в този спорт. Искаме да постигнем същия успех като предните момичета, да се гордеят с нас, да сме пример", казва тя.

"Когато виждаме момичетата удовлетворени от своя успех ни кара и ние да постигаме повече и да бъдем като тях", обобщава настроението в ансамбъла Биляна Везирска.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

За първи път новите момичета ще представят съчетанията си на Световната купа в Атина, която ще се проведе от 18 до 20 март.