на живо

Олимпийските игри в Пекин бяха открити скромно, със снежинки и политически бойкот

2 часа и 15 минути продължи церемонията на стадион "Птиче гнездо" в Пекин

Олимпийските игри в Пекин бяха открити скромно, със снежинки и политически бойкот

24-ите зимни олимпийски игри бяха открити в Пекин! Един от най-важните спортни форуми на планетата стартира със скромна церемония на емблематичния стадион "Птиче гнездо", а от днес (4 февруари) китайската столица може да се похвали, че e първият град-домакин на летни и зимни Игри. Преди 14 години Пекин беше арена на летни олимпийски игри. 

Този път Китай посрещна близо 3000 спортисти от 91 страни. България ще бъде представена от 15 атлети, като в последния момент заради коронавирус от групата отпадна ски бегачът Симеон Деянов. Това е най-малобройната ни делегация на зимни олимпийски игри от Лейк Плесид 1980 г. насам.

Снимка: Reuters

Въпреки че се очакваше домакините да подготвят пищна церемония, те заложиха на символи и скромност. Основен герой на откриването беше снежинката, а посланието беше за обединение и мир. 

Снимка: Reuters

Организационният комитет на Пекин 2022 заложи на много светлинни ефекти и пищни фойерверки. Церемонията по откриването съвпадна с началото на пролетта в Китай, така че символът на новия живот също присъстваше в шоуто, продължило 2 часа и 15 минути.

Не всички пристигнали в Китай спортисти се включиха в традиционния Парад на нациите. Българското знаме гордо носеха сноубордистът Радослав Янков и биатлонистката Мария Здравкова. 

Снимка: Reuters

Най-многобройните делегации от спортисти в Пекин са на САЩ - 222 спортисти, Канада - 215 спортисти и Руския олимпийски комитет - 212 атлети. С над 100 представители в спортовете са Китай (170), Чехия (113), Германия (148), Япония (124), Швеция (116) и Швейцария (168).

Снимка: Reuters

Впечатление направи знаменосецът на Американска Самоа - Нейтън Кръмптън, който не се съобрази с ниските температури и се появи на "Птиче гнездо" с традиционно облекло. 

Въпреки призивите на обединение на председателя на организационния комитет Цай Чи и президентът на Международния комитет Томас Бах, церемонията беше белязана от политическия бойкот. Свои представители в Пекин не изпратиха САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Индия, Белгия, Дания, Чехия, Естония, Нидерландия, Латвия, Тайван и Косово. Един от най-следените политически лидери беше президентът на Русия Владимир Путин. 

Снимка: Reuters

Официалното начало на Игрите даде държавният глава на Китай - Си Дзинпин. 

Седем спортисти от седем различни десетилетия пък участвах в щафетата с олимпийския огън. Той беше запален в сърцевината на снежинка и ще гори там до 20 февруари, когато е краят на Игрите.

Снимка: Reuters