на живо

От арабската пустиня до Пекин 2022

Среща с първия саудитски участник на зимни олимпийски игри

От арабската пустиня до снежните склоновете на Пекин 2022! Скиорът Фаик Абди се готви усилено за дебюта си на зимни олимпийски игри, с който ще се превърне в първия участник от Саудитска Арабия в историята на спортния форум.

Гигантският слалом винаги е привличал представители и на държави без традиции в алпийските дисциплини. Сред тях е световноизвестната британска цигуларка Ванеса Мей, която се състезава за родината на баща си - Тайланд, на Игрите в Сочи през 2014 г.

"Качих се за първи път на ски, когато бях едва 4-годишен. Майка ми ме научи и оттогава обожавам този спорт. Гордея се, че ще представям Саудитска Арабия на зимните олимпийски игри и се надявам да вдъхновя моите сънародници също да опитат и, защо не, един ден да стигнат до голям спортен форум.", казва Фаик.

Абди тренира предимно в Юта, откакто се премести в САЩ преди десетилетие. Според него едно от най-големите предизвикателства е именно невъзможността да се готви у дома заради липсата на сняг.

Саудитецът се пребори в конкуренцията на скиори от страни с богат опит в зимните спортове. Приключението за него започна със състезание в Швеция и завърши с надпревара в Черна гора, след която си осигури достатъчно точки и сбъдна своята олимпийска мечта.

Треньорът Даниел Санц работи отскоро с Абди - тандемът е разполагал само със 7 месеца за класиране на Игрите в китайската столица.

"Успяхме, защото той и целият отбор имаха правилната настройка и бяха отдадени. Вложиха душа и сърце, за да стигнем до този форум.", заяви Санц.

Зимните олимпийски игри в Пекин ще се проведат между 4 и 20 февруари.