на живо

Радо Янков пред bTV: Отивам в Пекин с усмивка, а не на война (ВИДЕО)

"На предишните олимпийски игри бях пренавит, може би затова не се справих", смята сноубордистът

Радо Янков пред bTV: Отивам в Пекин с усмивка, а не на война (ВИДЕО)

Най-добрият ни сноубордист - Радослав Янков, замина за Пекин с оптимизъм, че третото му участие на зимни олимпийски игри ще бъде най-успешното. Пред bTV Янков - единственият българин печелил Световната купа на ФИС и Малкия кристален глобус, заяви, че ще се упове на натрупания опит, за да постигне целите си в китайската столица.

"Тръгвам с усмивка и положително зареден, а не на война, както на миналата Олимпиада. Много по-отпуснат съм и се надявам да се върна също с усмивка. На предишните олимпийски игри бях подготвен, но и пренавит. Затова, може би, не се справих.", коментира Янков.

Родният сноубордист се нареди 19-и в квалификациите на гигантския слалом в Пьонгчанг (Южна Корея) през 2018 г. Четири години по-рано Янков завърши съответно 25-и и 21-ви в пресявките на слаломите в Сочи (Русия).

"Болката, страданието и неуспехите учат повече отколкото успехите. Миналата година минах през труден период и затова сега оценявам това, което се случва и, че имам възможност да отида въобще на олимпийски игри. Дай боже да направя добър резултат."

"Намерихме нелоша екипировка, но въпросът е, че те постоянно измислят нещо ново. При нас няма стандарти и ограничения в дължината и самата спецификация на сноуборда, в ядрата, в радиусите. Самото тестване изисква много време - брой дни на сняг, което невинаги е възможно да се направи. Мисля, че сега сме на достатъчно добро ниво технически, така че, надявам се, всичко да проработи."

"Имахме една Световна купа в Пекин преди пандемията. След това и друга, която се отложи и не успяхме да участваме. Приятна писта - равномерна е от двете страни, без странични наклони, което е добре заради еднаквите трасета. Сега, освен само да я видим в долната ѝ част, едва ли ще имаме възможност да караме на нея. Такива са правилата. Когато отидем там, ще разберем."

"Толкова много треперене покрай COVID тестовете, особено последния преди да заминем. Толкова се пазим, че не би било възможно да се заразим, но докато не взема състезателния номер - няма да ми е спокойно. Мисля, че мерките в Пекин ще помогнат да няма заразяване, да няма болни и всички да са по-спокойни.", каза още Янков, който ще бъде знаменосец на България за втори път.