на живо

Как се живее в "олимпийския балон"

Мерките в Пекин са по-строги от тези в Токио

Reuters

Роботи, сервиращи храни и напитки, дезинфектанти на всеки ъгъл и постоянни тестове за COVID-19. 

Това e средата в т.н. "балон", в който всички спортисти, официални лица и журналисти ще живеят до края на зимните олимпийски игри в Пекин.

Снимка: Reuters

Миналото лято Токио доказа, че най-големият форум може да се проведе в безопасна среда. Но тъй като Китай иска да покаже надмощие е стигнал още по-далеч относно ограниченията в придвижването и мерките.

Централно място в целия план за безопасни Игри е "балонът". Той е дом на около 60 000 спортисти, служители, медии, доброволци и др.

Снимка: Reuters

Има три основни "балона", разположени в зона от 160 км. Всеки от тях е разположен около спортно място и е свързан чрез обозначени пътеки. Те обхващат хотели, конферентни центрове, работнически общежития и други съоръжения.

В "балона" всички трябва да са постоянно с маски, освен в стаите си и когато се хранят. Социалната дистанция е задължителна.

Придвижването в "балона" става само със специалните транспортни средства за олимпийците. В тях прозорците не се отварят, а ходенето пеша между обектите е забранено.

Снимка: Reuters

PCR тестове са ежедневие, а резултатите на всеки един се записват в специално разработеното за Игрите мобилно приложение My2022 Games.

Снимка: Reuters

При положителен случай в "балона", заразените се изолират и могат да се върнат в затворената среда само при отрицателен тест.

Чистотата е основен приоритет. За нея се следи постоянно в общите помещения и има подови роботи, които се движат навсякъде, пръскайки дезинфектант.

Доброволците също са навсякъде. Те не живеят в хотелите от "балона", а в квартири в отделни спални помещения.