на живо

Петър Белберов: Имахме спаринг с турците точно преди заминаването за Лондон (ВИДЕО)

"Нямам информация за наш боксьор със симптоми на коронавирус"

Боксьорът Петър Белберов даде специално интервю за bTV, след като стана ясно, че двама турски състезатели и треньорът им са дали положителни проби за коронавирус след олимпийската квалификация в Лондон.

Той сподели, че българският отбор е имал спаринг в Шефийлд именно с турския преди заминаването си за британската столица. Той добави, че не знае за наш състезател, който да е проявил симптоми на COVID-19. Белберов изрази възмущението си, че на боксьорите не са създадени условия да се самоизолират и определи така наречената "самоизолация" за бутафория.

"Да, имали сме контакт. В Лондон на олимпийската квалификация бяхме поставени доста страни в един хотел, може би 20 на брой. Сред тях бяха държави, в които вирусът вече доста се беше разпространил – като Испания, Италия, Германия. Деляхме един стол, една чакалня. Имали сме близък контакт – здрависване, говорене и т.н, така че реално сме си комуникирали с тия хора"

"Конкретно с турските боксьори и с турските представители – честно казано, не съм сигурен дали бяха в нашия хотел, но имайте предвид, че ние имахме спаринг с турските боксьори, който се проведе в Шефийлд точно ден преди заминаването ни в Лондон. Ако те са имали коронавирус и техните представители още преди заминаването си в Лондон, има голяма вероятност и някой от нас да е заразен. Нямам никаква представа. Все пак сме провели спаринг сесии и контактът там е доста близък"

"Нямам наблюдения да е имало български боксьор с притеснителни симптоми в Лондон. Никой не ми е споделил нищо такова. Общо взето съм комуникирал с абсолютно целия отбор – мъжки и женски, както и с треньорите, но нямам наблюдения някой да се е оплаквал от нещо"

"Кой – как се самоизолира, кой има средствата да го направи, да бъде сам и къде ще бъде, как ще пристигне до мястото, на което ще се самоизолира. Това е нещо наистина много важно, тъй като, ако има някой от пристигащите и е вирусоносител, качвайки се, за да хване транспорта до точката, до която трябва да стигне и да се самоизолира, е под въпрос. Нали си представяте, ако влезе в метрото или градския транспорт, какво ще стане и каква предпоставка е това да зарази останалите хора. Това въобще не е помислено, което е изключително важно. Няма абсолютна регулация за това кой, как и къде отива. Това определено носи опасност"

"Освен, че не са създадени условия за транспорт и за придвижване на хора, които са под карантина, не са и създадени условията за хората, които нямат чисто финансовата възможност да са под карантина и да са под самоизолация. Да бъдат сами в някакво помещение. Никой не го интересува къде отиват и при кого ще бъдат. Има хора, които нямат възможност да са някъде сами. Има такива, които живеят със семействата си и това е единственото място, където могат да пренощуват в този 14-дневен период. Тази така наречена "самоизолация“ е една бутафория"

"Не ми е известно да има български боксьор, който да има коронавирус. Нямам никаква представа. Имах контакт с треньорите си доскоро, говорихме си, но нямам информация за боксьор, който да има някакви симптоми", завърши Белберов.

Надпреварата в британската столица започна по план на 14 март, въпреки че по същото време, заради пандемията, вече бяха отложени всички значими спортни прояви в Европа. В крайна сметка организаторите прекратиха квалификацията на 16 март.

bTV призовава: останете си вкъщи!

Тагове: