на живо

Изключителен Петър Стойчев спечели първия маратон на Антарктида (ВИДЕО и СНИМКИ)

Плувецът продължава със забележителните успехи и в ледени води

Световният шампион по плуване в открити води - Петър Стойчев, постигна пореден голям успех в кариерата си. Рано тази сутрин той спечели първия в историята организиран плувен маратон на Антарктида с дължина 1000 метра.

Близо до остров Тринити, в залива Микелсон Харбър, българинът финишира с аванс от една минута пред останалите, а последните метри дори плува бътерфлай за радост на хората, които гледаха състезанието от кораба.

15 души от 9 държави взеха участие в изключително тежкото състезание. Типично за този край на света, веднага след като плувците слязоха от кораба на лодките заваля и сняг, като температурата на въздуха бе около -2 градуса, а на водата -0.8 градуса.

"Много съм щастлив и доволен от себе си. Имаше леко напрeжение в последните дни заради постоянното отлагане на старта, но ето, че вече всичко е в историята и Слава богу, българин е шампион на Антарктида в първото състезание. Изобщо не мислех за друго освен да победя и вдигнах темпото от самото начало. Не исках да рискувам и да се решат нещата в последния момент. Затова си казах, че трябва да бъда силен и бърз от първата секунда. Накрая и малко шоу им направих, като видях, че съм напред с разлика, реших последните метри да ги финиширам на бътерфлай за радост на хората на кораба. Важното е, че всичко мина както трябва", каза плувецът по сателитната връзка.

"Преди да вляза във водата температурата на тялото ми беше 37.3 градуса, като стъпих на лодката веднага я измериха и термометърът показа 30.8. Пулсът преди старта бе 92 удара в минута, а след това в еуфорията забравих да го измеря. Но бързо се възстанових и сега се чувствам прекрасно. Това е една от най-големите победи в цялата ми кариера. Само на Антарктида не бях плувал, а сега вече съм първия победител в маратонско плуване на Седмия континент. На кораба има около стотина души, които ме поздравиха за успеха и сега ще изпием по чаша вино. Благодаря и на моя екип за подкрепата и съдействието през цялото време на експедицията."

"Предстои обаче тежко пътуване за връщане към сушата. Тръгваме към Ушуая (Аржентина) след няколко часа и капитанът ни предупреди, че в района на протока Дрейк има силно вълнение и времето е много лошо. Живи и здрави, след три дни трябва да сме на аржентинска земя и да приключи всичко", каза още Петър Стойчев.

Времето, за което носителят на 11 купи по плувен маратон преодоля дистанцията бе 11:08:39 минути. След него финишира най-бързата жена в ледени води Виктория Мори (Аржентина) – 12:09:31 минути, а трети на 30 секунди зад Мори е Диего Лопес от Испания.