на живо

Петгеймова драма прати Соколов на финал за Купата на Италия

Българинът бе най-резултатен с 18 точки

Цветан Соколов изигра нов силен двубой за своя "Лубе Чивитанова", който се класира на големия финал за Купата на Италия. Възпитаниците на Фердинандо Ди Джорджи се наложиха над "Тренто" с 3:2 гейма (25:20, 21:25, 25:19, 15:25, 15:10) за 2 часа и 6 минути и утре ще спорят за трофея с "Перуджа", който по-рано победи "Модена" с 3:0.

В първия гейм "Тренто" стартира силно и поведе с 6:4. Аут на Симон увеличи предимството на 3 точки, а след това Соколов беше хванат на блок и изоставането на "Лубе" се повиши до 4 пункта за 11:7. При 17 точка Аарън Ръсел не успя да завърши нападението си и "Чивитанова" изравни резултата. Блок-аут на Цветан Соколов и след това силна блокада дадоха предимство от 2 точки на "Лубе" при 19:17, а грешките в нападение на "Тренто" оформиха крайния резултат в гейма - 25:20 за тима на Соколов.

Втората част започна по максимално добър начин за "Лубе" - 3 образцови блока на Роберланди Симон, два аса на Бруно Резенде и грешки на "Тренто", с които резултатът стана 7:0. Директна точка от начален удар и силна игра по диагонала на Лука Ветори възстановиха равенството бързо - при 12:12. Сърбинът Ковачевич беше блокиран за аванс на "Лубе" при 18:16. Силна серия от сервис на Лука Ветори даде достатъчно предимство за "Тренто", които изравниха след 25:21.

Третият гейм започна отлично за "Лубе Чивитанова" и авансът на тима достигна 5 точки. Директна точка от начален удар на Симоне Джанели и добра блокада на Лука Ветори скъсиха дистанцията на 2 за 11:13. Бруно Резенде - другият основен разпределител в срещата, показа уменията си от сервис с ас за 18:14, а моментът на Йоанди Леал дойде и с две бързи атаки той оформи крайния резултат в третия гейм - 25:19.

Силни начални удари за "Тренто" предопределиха развоя на събитията в четвъртата част. Още в средата на гейма Лука Ветори затрудни посрещането на "Лубе", като тимът през цялото време държеше аванс от 7 точки, които в крайна сметка се покачиха на 10, пращайки срещата в тайбрек.

В заключителната част първият тим, който поведе с две точки, беше "Лубе", след като Цветан Соколов спря на единична блокада Аарън Ръсел и даде аванс при 7:5. Лука Ветори пък се пропука при атака по диагонала, пращайки я в аут. Роберланди Симон от начален удар не остави възможност на посрещачите и записвайки ас покачи на 11:7.

Османи Хуанторена продължи серията за "Чивитанова" с успешно нападение зад третия метър, а началният удар на Симон отново се оказа неспасяем, носейки 7 мачбола за "Лубе". При четвъртия си опит тимът успя да затвори срещата и в неделя от 19 ч. пряко по RING Цветан Соколов и "Лубе Чивитанова" се изправят срещу "Перуджа" във финален сблъсък за Купата на Италия.