на живо

Петима фена на "Лил" са в тежко състояние след срутената ограда

Няма привърженици с опасност за живота, съобщиха местните власти

Петима привърженици на "Лил" са сериозно пострадали и приети в болница, след като снощи по време на мача срещу "Амиен" от първенството на Франция се срути част от сектор. Общо 29 души бяха описани в протоколите на парамедиците като ранени, с различна степен на сериозност на травмите. Сред тях има и младежи между 14 и 17 години. 

Префектът на департамента Сома - Филип де Местер заяви, че дори и на най-сериозно пострадалите зрители на мача животът е вън от опасност.

"Ние мислим в момента единствено за здравето и живота на нашите привърженици. "Лил" е в правото си и ще направи пълно изискване на документите, гарантиращи сигурността на стадиона на "Амиен". Футболният клуб се надява много сериозно да бъде открит човека, който отговаря стадионът да бъде в такова състояние по време на мач", каза ядосаният изпълнителен директор на гостите Марк Ингла.

Фоде Бало-Туре откри резултата за гостите в 15-ата минута и отиде да се радва пред сектора с привържениците на "Лил", когато се случи инцидента. Феновете тръгнаха напред към парапета на трибуната, но тази ѝ част не издържа на тежестта и се срути.

Президентът на "Амиен" Бернар Жоани пък обвини феновете на "Лил" в лошо поведение, както и в създаване на опасности. "Представете си 500 крайни ултраси, които не е ясно дали могат да бъдат контролирани, ако решат да тръгнат към терена", заяви Жуани.