на живо

Петима кубински волейболисти ще лежат в затвора за изнасилване

Световната централа изключи от участие в турнири мъжкия и женския отбор на страната

Getty Images

Петима волейболисти от кубинския национален отбор бяха признати за виновни по обвинения за изнасилване и получиха ефективни присъди от съда във Финландия.

Капитанът Роландо Сепеда (27 г.), Алфонсо Гавилан (21 г.), Рикардо Калво (19 г.) и Османи Уриарте (21 г.) получиха наказание лишаване от свобода за 5 години. Луис Соса Сиера (21 г.) ще трябва да лежи в затвора 3 години и половина. Те ще трябва да платят и 24 хил. евро.

По време на гостуването на Куба във Финландия за мачове от Световната лига, местна жена подаде жалба в полицията, в която твърдеше, че е изнасилена от волейболистите в хотела им. Осем играчи бяха задържани за разпит. Трима от тях бяха освободени без обвинения.

Скандалът получи огромен отзвук. Заради него мъжкият и женският национален отбор на Куба получи забрана за участие в турнирите на световната федерация. Още при появяването на първите информации за скандала, волейболните шефове излязоха с декларация, в която заявиха, че "по никакъв начин няма да толерират обидни действия към когото и да е от страна на волейболен играч”.

Въпреки това кубинците взеха участие на олимпийските игри в Рио, където не успяха да спечелят нито един мач.