на живо

Питсбърг триумфира с купата „Стенли”, след победа с 3:1 над Сан Хосе

„Пингвините” спечелиха купа „Стенли” за първи път от 2009 г., като това е четвъртият им трофей в исторически план.

Getty Images

Питсбърг вдигна купа „Стенли” за четвърти път в историята си, след като победи Сан Хосе с резултат 3:1 и затвори финалната серия на Националната хокейна лига на САЩ и Канада в шестия мач.

Това е първа титла за Питсбърг от 2009 г. насам, като и четирите им трофея са спечелени, като гост.

С гол на Брайън Дюмулен, „пингвините” поведоха след 8:16 минути игра през първата третина, а Логан Кутюр изравни за „акулите”, в началото на втората част. Капитанът на Питсбърг, Сидни Кросби, асистира за победния гол, дело на Крис Летанг, както и за гола на Патрик Хорнквист, за 3:1.

Мат Мъри направи много добри намеси, спирайки 18 от 19-те изстрела на „акулите”. Вратарят изравни рекорда за новобранец, след като записа 15 победи от 21 двубоя в елиминациите.

Капитанът Сидни Кросби беше награден с трофея за най-полезен играч в плейофите.

"Не мислехме изобщо за 2009-а година, а по-скоро за това колко трудно е всъщност да стигнеш до тук. Наслаждавахме се на всяка секунда на леда. Не е лесно да спечелиш трофея, но много хора мислеха, че след като съм го направил толкова млад, преди седем години, значи ще го правя отново и отново. Това не отговаря на истината”, сподели Кросби, след края на мача.

Кросби също имаше честта да направи първото завъртане на леда с купата. Той я подаде на контузения защитник Тревър Дейли , който счупи глезена си по-рано в плейофите.

Собственикът Марио Лемьо, който спечели две купи "Стенли" с „пингвините” в началото на 90-те години и беше приет в Залата на славата на НХЛ, също изрази огромната си радост от факта, че отново е шампион.

"Момчетата играха перфектно и по време на редовния сезон, и по време на плейофите. Най-много се радвам за това, че се представиха забележително днес, след като бяха загубили труден мач у дома. Сезонът беше дълъг, но сега вече можем да се обърнем назад с усмивка”, каза Лемьо, след награждаването.