на живо

Планинският шампионат започва тази събота в Шумен

Нов ред за стартиране в неделя ще запази интригата чак до края

Спонсори от цяла България помагат финансово организаторите на първия кръг от националния шампионат на планинско изкачване „Валери Великов”.

Откриващото състезание ще се проведе на 2-3 април в Шумен. През миналата година там се събраха рекордните 52 участници, през 2016 бройката също се движи около 50-те. Бюджетът на шуменци е 25 хиляди лева, а традиционно това състезание е в памет на местната и национална автомобилна легенда Валери Великов.

През 2016 маршрутът започва и завършва в рамките на града, а дистанцията е по-къса. Това налага провеждането на три манша, факт, който ще впечатли и привлече отново масово публиката. За осигуряване безопасността и на зрителите, и на участниците по протежение на 3350-те метра трасе ще са разположени 19 сигналисти и 16 съдии, които (нещо, невиждано на други кръгове) са в пряка видимост един от друг.

Денивелацията е 193м, в момента се асфалтират нарушенията по асфалтовото покритие. Новост за шампионата е новият ред за стартиране в неделя, който ще е реверсивен на постигнатите в съботните тренировки времена. Така до последния момент ще се запази зрителския интерес и интригата в надпреварата.

Сред заявените има шестима местни пилоти, а на старт като форлойфер ще застане атрактивният Николай Златков. Заявки за участие има и от шампиона за 2015 Любен Каменов, който в последния момент получи необходимите резервни части за автомобила си чак от Великобритания и ускорено подготвя своето Мицубиши Ево 8.