на живо

По стъпките на братя Пулеви (ВИДЕО)

Матвей и Прохор Рязянови дойдоха от Русия, за да прославят България

Те са на 15 години - умни и талантливи. Владеят по 4 езика. В училище нямат оценка, различна от шестица. А в бокса им предричат светло бъдеще. Запознайте се с близнаците Матвей и Прохор Рязянови.

Родени са във Волгоград (Русия), където започват да тренират на 4-годишна възраст. "Баща ни ни заведе в залата. Той искаше да станем отговорни и уверени в себе си. Боксът помага да подобрим тези качества. Участвахме в много състезания – градски и областни, и винаги бяхме на първите места", разказва Прохор.

Преди три години обаче родителите им решават да се преместят във Варна. "Дойдохме, защото тук има море. Доста по-топло е, отколкото в Русия", споделя Матвей.

Момчетата веднага се записват в местния клуб "Черно море". С треньора Димо Савов се свързва лично бившият селекционер на Русия Александър Лебзяк. "Той ми каза, че ми праща две боксьорчета, много качествени. Пита в колко часа тренираме и в коя зала. Аз му обясних и след два дни те дойдоха. Оттогава са неотлъчно при нас", спомня си Савов.

За късмет на близнаците, Матвей е с 4 килограма по-тежък. Така с брат си се състезават в различни категории и не им се налага да се срещат на ринга. "Може би някога ще се срещнем на финал, ама няма да е скоро", твърди Прохор.

Двамата са влюбени във Варна и чувстват страната ни като своя втора родина. От месец и половина е задействана процедура да получат българско гражданство. Ако това се случи, ще участват на европейското първенство за юноши, което ще се проведе през септември у нас. Момчетата мечтаят да се състезават за България.

Те вече са държавни шампиони в своята възрастова група - на първенството в Петрич през февруари те триумфираха съответно до 44 и до 48 кг.

"На 100%! От гонг до гонг и винаги първи", надъхва се Прохор. "Някой ден искаме да станем световни и олимпийски шампиони и да прославим България", допълва Матвей.

Това ли са следващите братя Пулеви?