на живо

Победа за волейболните националки. Шансовете за Токио се запазват

"Лъвиците" победиха Казахстан и ще играят на континенталната квалификация

FIVB

Женският национален отбор по волейбол на България победи Казахстан с 3:0 (25:14, 25:16, 25:16) в последен мач от олимпийските квалификации в САЩ. Пред близо 1000 зрители в Шрийвпорт момичетата на селекционера Иван Петков изиграха поредния си силен мач и завършиха на второ място в крайното класиране на турнира.

Това означава, че те не се класират за олимпийските игри в Токио през 2020 г. (сигурен участник вече е отборът на САЩ, който завърши без загуба турнира), но ще имат още един шанс да го сторят в началото на следващата година, когато е континенталната квалификация.

Срещу Казахстан "лъвиците" нямаха никакви затруднения и постигнаха лесна победа за малко повече от час игра. Най-резултатна за българките беше Гергана Димитрова с 16 точки. 

Снимка: FIVB

Така България завършва турнира в 2 победи по 3:0 - над Аржентина и Казахстан и загуба с 2:3 от САЩ. 

Второто място осигурява участие на тима на Иван Петков на континенталната квалификация в началото на 2020 г. Все още не е ясно къде ще се проведе тя и в какъв формат.

В надпреварата ще участват 8 отбора, които останаха на вторите места след изиграните турнири. Те ще се борят само за 1 свободно място. Освен България в надпреварата ще се включат още Полша, Турция, Германия, Чехия, Азербайджан, Белгия и Холандия.