на живо

Почина легендарният Йохан Кройф

Откривателят на Стоичков загуби битката с рака

Getty Images

Легендарният футболист Йохан Кройф загуби битка с рака. Той почина днес на 68 години. Това обяви официалният сайт, посветен на легендата.

“С прискърбие ви съобщаваме, че Йохан Кройф почина на 24 март в Барселона, заобиколен от своето семейство. На 68-годишна възраст той не успя да пребори рака. Бихме искали да уважите желанието на семейството му за спокойствие в този тежък момент“, написаха в страницата му.

Миналата година Кройф обяви, че се бори с рак на белите дробове. Дълги години той бе активен пушач.

Холандецът бе човекът, който привлече българинът Христо Стоичков в звездния тим на Барселона през 1990 година.

Йохан Кройф дебютира като футболист за "Аякс" на 15 ноември 1964 година. Неговият тим губи срещата си с ФК "Гронингер", но младият полузащитник успява да се разпише. Заедно с тима си той става осемкратен шампион на Холандия, а пет пъти е награден за най-добър футболист на сезона.

През 1973 година преминава в Барселона. С каталунците Кройф става шампион на Испания и носител на Купата на страната. По време на престоя си в Испания, той отбелязва и легендарния си гол "Фантом" във вратата на Атлетико (Мадрид).

Йохан Кройф облича и фланелките на американските Лос Анджелис Ацтекс и Дипломатис. През 1981 година се завръща в Европа, където играе за испанския Леванте и родния му Аякс, за да завърши активната си футболна кариера във Фейенорд.

В 514 мача Кройф е вкарал 290 гола.

С националния тим на Холандия легендарният футболист става световен вицешампион и през 1974 и бронзов медалист от Европейското първенство през 1976.

Снимка: Getty Images

Успехите на Кройф като треньор не са по-малко впечатляващи от тези на терена.

Дебютира начело на Аякс през 1985 година. С тима си печели два пъти Купата на Холандия и веднъж трофея на Носителите на национални купи.

Звездният му миг е начело на Барселона. Като треньор на "Дрийм тийма" на каталунците поситига истинска доминация на европейската футболна сцена. Отборът печели за първи път европейската купа, а в Ла Лига Барса триумфира цели четири години поред.

Сред откритията на Кройф е и българската звезда Христо Стоичков.

Днес футболният свят скърби за не само за трикратния носител на "Златната топка" и двукратен носител на трофея за най-добър треньор, а за бащата на съвременния облик на европейския футбол.