на живо

Поканиха българи да тренират със световни шампиони по фигурно пързаляне

Дуетът Яна Божилова - Калоян Георгиев се подготвя за шампионата в "Арена Армеец" през март

Българският дует по фигурно пързаляне Яна Божилова и Калоян Георгиев се подготвя за световното първенство, което ще е у нас, заедно с една от най-добрите танцови двойки на планетата Ана Капелини и Лука Ланоте (Италия).

Шампионатът за юноши и девойки ще е в столичната "Арена Армеец" в началото на март, като многофункционалната зала за първи път ще приеме състезание в ледения спорт от подобен ранг.

18-годишната Яна и 20-годишният Георгиев получиха покана от бившия партньор на Капелини – Матео Зани, който в момента е трньор на пързалката "Агора" в Милано. В същата ледена арена и школа се готвят и световните и европейски шампиони за 2014 г. Капелини и Ланоте.

Талантът на българската танцова двойка бил забелязан от италианския специалист през лятото на 2017 г., когато двамата заминаха за Италия, за да бъдат поставени програмите им за новия сезон. Така още през септември треньорът Зани изведе нашите фигуристи в старт от сериите Гран при. По-късно българите събраха необходимите точки, за да стартират на юношеското световно първенство у нас.

Божилова и Георгиев са единствената наша танцова двойка, съставена от двама български фигуристи. Те са заедно трети сезон, като преди това Яна се състезаваше при индивидуалистите, където има редица отличия (включително и от германски първенства), а Калоян беше част от друг дует. Настоящият сезон е най-добър за тандема, като в последните стартове от Гран при веригата бяха на крачка от топ 10 – 11-и в Рига (Латвия) и 13-и в Болцано (Италия).