на живо

Полиция свали от самолет руски волейболист заради висок ръст (ВИДЕО)

215-сантиметровият Александър Кимеров заяви, че няма да съди авиокомпанията

Волейболистът на "Факел" (Новой Уренгой) - Александър Кимеров, беше свален от самолета на авиокомпания "Победа" с полиция. 21-годишният диагонал е проявил "неучтиво поведение" към една от стюардесите, твърди екипажът.

Спортистът обаче има друга гледна точка. Той разказа, че просто се е опитал да се намести възможно най-удобно на седалката, която не е била съобразена с ръста му, а служителката на компанията не е проявила разбиране.

"Аз и още няколко играчи на "Факел" по лични причини решихме да излетим по-рано от Саратов за Москва. Пристигнахме в самолета и заехме своите места. За съжаление при регистрацията не предвидих, че ще е по-добре да си резервирам място до аварийния изход, където за пътници с моите габарити е много по-комфортно. Затова се обърнах към стюардесата с молба по възможност да се преместя. Тя ми отвърна, че тези места струват по-скъпо, а когато и предложих да си доплатя - отказа. Нашият разговор бе чут от девойката, която седеше до аварийния изход и се бе съгласила да разменим местата си. Стюардесата ни върна по местата ни. Моят ръст е 215 см и аз физически не успях да се сместя на седалката ми и се наложи да си пусна краката на пътеката. С това си действие отново предизвиках ново възмущение от служителката в самолета, а на всички мои увещания, че антропометричните ми данни и елементарните закони на физиката не ми позволяват да седна нормално, девойката ми отвърна, че ще повика полиция", разказва предисторията на скандала волейболистът.

"Дойдоха двама полицаи, казаха ми че съм нарушител и ме помолиха да напусна самолета. Аз им обясних ситуацията, други пътници от самолета също им потвърдиха, че по никакъв начин не съм нарушил обществените порядки.  Първоначално това ги убеди и те си тръгнаха, но малко по-късно се върнаха вече и бяха четирима. Заявиха ми, че стюардесата е написала официално жалба срещу мен. Разбрах абсурдността на на цялата ситуация, но като нормален гражданин се подчиних и заедно с полицаите напуснах самолета. За Москва излетях няколко часа по-късно заедно с целия отбор”, довършва разказа си Кимеров пред клубния сайт.

Полетът от Саратов за Москва е закъснял с 40 минути за скандала, съобщават другите пътници. Те дори са успели да заснемат клип със свалянето на волейболиста от самолета, който бързо обиколи социалните мрежи.

Президентът на "Факел" Николай Капранов изрази острото си възмущение от случката. "Изгониха го от самолета само заради нестандартния му ръст. Ситуацията е неприятна, но няма да се обръщаме към съда. С такова отношение към своите пътници самата компания "Победа" гони своите клиенти", категоричен е шефът на волейболния тим.