на живо

Попов, Златков и Тодоров се борят за световна слава на белите писти днес

България е с трима представители в слалома на първенството на планетата в Швеция

Reuters

Една дисциплина на световно първенство и трима българи в нея! Това не се случва често, но днес (17 февруари) всички погледи са насочени към Оре, Швеция!

В последния ден на световното е време за слалом, а страната ни ще бъде представена от цели трима алпийци.

Алберт Попов прикова вниманието на почитателите у нас към пистите през този сезон. 21-годишният скиор направи фурор след 6-ото си място в Шладминг и 9-ото си в Кицбюел в стартове от Световната купа. За това всички погледи днес са вперени в него. 

Световното първенство в Оре е трето за Попов. През 2015 г. в САЩ той не завърши, а през 2017 г. в Швейцария бе 30-ти в гигантския слалом и 27-и в слалома. Той вече се спусна веднъж по пистите в Швеция в официално състезание и зае 29-то място в гигантския слалом. Днес ще започне състезанието със стартов номер 21.

Камен Златков завърши на 36-а позиция в слалома през 2017 г. За него това ще бъде първо предизвикателство на световното първенство в Оре, а стартовият му номер е 36. 

На първенството в Швеция блести и един дебютант - Йоан Тодоров. 21-годишният българин стана 35-и в гигантския слалом преди дни, а днес ще може да кара и в слалома, след като преодоля квалификациите с 11-то време.

Петър Попангелов е родният скиор, постигнал най-голям успех в слалома в историята. През 1980 г. той е 6-и в Лейк Плесид. Ще успее ли някой от българските представители днес да подобри това класиране?

Първият манш започва в 12:00 ч. българско време, а вторият, за когото се класират най-добрите 60, е от 15:30 ч.