на живо

Стотици си взеха последно сбогом с Иван Абаджиев (ВИДЕО и ГАЛЕРИЯ)

Трикратният олимпийски шампион Наим Сюлейманоглу пристигна от Турция за поклонението

Стотици треньори, спортни деятели, бивши състезатели по вдигане на тежести, близки и роднини се стекоха на националния стадион "Васил Левски", за да си вземат последно сбогом с Папата на щангите Иван Абаджиев. Легендарният ни треньор почина на 25 март в Германия на 85-годишна възраст.

Поклонението започна в 10:30 ч. във входната зала на спортното съоръжение.

За да отдаде последна почит на Абаджиев, специално от Турция пристигна трикратният олимпийски шампион Наим Сюлейманоглу: "Осем години работихме заедно. Беше велик - и като човек, и като треньор. Сега хората ще разберат, че беше голям треньор", каза той.

Снимка: Lap.bg

От Истанбул дойде още един трикратен олимпийски шампион - Халил Мутлу.

Сред присъстващите бяха и двукратният олимпийски шампион Нораир Нурикян, Неделчо Колев, Величко Чолаков, Янко Русев, Иван Иванов, Георги Марков, Асен Златев, Валентин Йорданов, Нено Терзийски, служебният премиер Огнян Герджиков, министърът на младежта и спорта в служебното правителство проф. Даниела Дашева, нейният съветник Емил Костадинов, Нешка Робева, Йорданка Благоева и много други.

Снимка: Lap.bg

"За Абаджиев мога да кажа само хубави работи, защото благодарение на него спечелих толкова много титли и станах олимпийски шампион. Той беше много добър и честен човек. Много трудолюбив. Така ще го запомня!", каза Янко Русев.

Под треньорските наставления на Абаджиев българските състезатели по вдигане на тежести спечелиха 12 олимпийски титли и над 100 медала от световни и европейски първенства.

Папата на щангите беше начело на националния отбор близо 30 години. Той беше избран за Треньор номер 1 на ХХ век, а през 2013 г. получи орден "Стара планина" I степен.