на живо

Поветкин и Уайлдър един срещу друг в съда

Промоутърът на руснaка заведе дело срещу американеца и неговия екип за 34,5 млн. долара.

Александър Поветкин и световният шампион по бокс за професионалисти в тежка категория Дионтей Уайлдър се срещнаха в съда във вторник (7 февруари). Промоутърът на руския боксьор Андрей Рябински заведе дело срещу американеца и неговия екип за 34,5 млн. долара. 

Той претендира за сумата заради отказа на Уайлдър да илеза на ринга срещу клиента му. Американецът отказа двубоя, насрочен за 21 май 2016 г., тъй като Поветкин даде положителна допинг проба за известния вече препарат мелдоний, като тестът на Доброволната антидопингова агенция е направен на 27 април 2016 г. По-късно Уайлдър и неговите адвокати също заведоха иск за пропуснати ползи.

Двамата боксьори се изправиха един срещу друг в съдебната зала в Манхатан. Адвокатът на Уайлдър - Джъд Бър е категоричен, че положителната допинг проба на Поветкин е 4-та след три отрицателни, дадени през април. Според него руснакът е взел забраненото вещество след преминаването на по-ранните тестове.

На свой ред защитникът на Поветкин по делото - Кент Яловиц, заяви, че клиентът му е приемал мелдоний по лекарско предписание, преди да бъде официално забранено от Световната агенция по борба с допинга. Той допълни, че остатъци от веществото могат да се запазят в тялото на спортиста, който го е взимал, месеци наред.

Това не бе последният път, в който Поветкин е хващан с допинг. През декември 2016 г. 37-годишният състезател отново даде положителна проба, часове преди мача с Бърмейн Стивърн. По програма сблъсъкът трябваше да се проведе на 17 декември в Русия, а залогът бе междинната титла на WBO. Победителят от двубоя щеше да се изправи срещу шампиона Уайлдър.

В организма на руския боксьор този път бе открито веществото остарин. То се използва за придобиване на по-голяма издържливост и сила.

Поветкин бе изключен последователно от ранглистите на Международната боксова федерация и Световния боксов съвет.