на живо

Призивът на Ружди към шофьорите: Хора, бъдете внимателни!

Преобърнах се със 180 км/ч, явно това ми е била съдбата, призна родната гордост в параолимпизма

Ладислав Цветков

Едно смело момче сяда в инвалидна количка след тежка катастрофа, при която едва оцелява, отправя послание към всички, които сядат зад волана. Без значение от тяхната възраст и професия.

"Хора, бъдете внимателни! Не бързайте! Навън е страшно! Пазете се сами, за да ви опази и съдбата." Думите са на 25-годишния олимпийски и световен шампион и рекордьор в тласкането на гюле за хора с увреждания Ружди Ружди. Той гостува в предаването "Тази сутрин" по bTV заедно със своя треньор Радостин Тодоров.

Преди 6 години, едва 17-годишен, той катастрофира жестоко. Шофира с висока скорост, губи контрол върху автомобила и се преобръща няколко пъти. Колата буквално смазва момчето и прекъсва гръбначния му стълб. Но не и волята му, не и жаждата му за живот.

"Бях малък, безразсъден. Не мислех. Карах със 180 км/ч, когато пострадах. Днес никога не бих го направил, но няма връщане назад. Явно такава е била съдбата ми. Иска ми се младите хора да мислят повече, да бъдат внимателни и да се пазят сами, за да ги опази и съдбата", сподели атлетът, който за първи път говори за фаталната катастрофа. Не само пред камера, но и въобще публично. До този момент той не бе коментирал темата дори със семейството си.