на живо

Призиви за оставки в плуването преди Управителния съвет на федерацията

Рекордьорът Цанко Цанков и треньорът му се обявиха за промяна след допинг скандала

Оставки на треньора на националния отбор по плуване - Кристиян Минковски, както и на лекаря Любомир Петров, поискаха редица успешни плувци. Седмица след като bTV разкри, че трима национали - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, са дали положителни проби за забраненото вещество, познато още от 60-те години на ХХ век станозолол, очакванията за промени са все по-големи. 

Към призивите се включиха световният рекордьор да 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн Цанко Цанков и треньорът му Красимир Захов, който през 2000 г. участва на олимпийските игри в Сидни, а през 2019 г. става световен шампион за ветерани. 

Снимка: btvnovinite.bg

Двамата призовават отговорността да бъде поета от ръководството на федерацията, Минковски и Петров, след като станаха ясни редица порочни практики в националния тим, сред които е и даването на хапчета в пластмасови чашки без да бъде разяснявано на плувците какво приемат.

"Следя отблизо развитието на допинг скандала, който вече от близо седмица тресе нашия спорт. Трите положителни проби на състезатели от българския национален отбор, хвърлят тежко и голямо петно върху българското плуване. 

Веднага след оповестяването на положителните резултати, аз очаквах бързи и решителни действия и поемане на отговорност от страна на ръководството на Българската Федерация по плувни спортове, треньорския и медицински щаб, които се изразяват в незабавно подаване на оставки и оттегляне от заеманите длъжности. Въпреки това, всички станахме свидетели на опитите на ръководството и на Главния треньор да бъде хвърлена цялата вина за случилото се на състезателите, както и избягването на каквато и да е отговорност. 

Снимка: btvnovinite.bg

Така или иначе, бяха засегнати въпросите за морала, за методите и средствата, които се използват от много години в Националния отбор, и които са ми много добре известни, тъй като съм бил част от тази система. 

Подкрепям казаното от Екатерина Аврамова, с която сме тренирали заедно през този период и поздравявам Нина Рангелова, Антъни Иванов, както и Диана Петкова за смелостта да споделят техните позиции.
Именно на днешния ден трябва да си спомним, че Свободата и просперитета не идват даром - за тях трябва да се воюва!

Призовавам ръководството на Българската Федерация по плувни спортове, заедно с Главния треньор - г-н Кристиян Минковски и доктора на Националния отбор да поемат цялата отговорност  и да се оттеглят от заеманите длъжности. Дошло е времето Българското плуване да се управлява от млади и амбициозни хора, които милеят за неговото развитие и поставят националните ни цели и интереси над личното си его! 

Призовавам и мисля, че е крайно време, другите отговорни фактори, както и многобройните плувни клубове, които представляват плувната общност в страната, категорично да вземат отношение по този въпрос", написа Цанков. 

Неговият треньор Красимир Захов също използва социалните мрежи, за да поиска промени:

"Г-н Аврамчев, вие сте на ход.

След този грандиозен скандал, вероятно най-големият в историята на българското плуване, не само плувната общност очаква вашето решение. Бих казал всеки българин милеещ за спорта иска и вярва, че ще вземете правилното решение. Иначе, както вероятно осъзнавате последствията ще са опустошителни".

Така двамата се присъединяват към бившите националки - Екатерина Аврамова и Нина Рангелова, които се обявиха за незабавни промени. 

Най-добрият български плувец в момента Антъни Иванов, който учи и живее в САЩ от няколко години, също заяви, че оставките на треньора и лекаря на националния тим са нужни.

Снимка: Facebook

За действия призова и личната треньорка на един от уличените атлети Здравко Баблаков - Цветанка Дилова.

Днес (4 март) ще се състои Управителен съвет на Федерацията по плувни спортове, на който ще се разисква скандалът. 

В понеделник (8 март) предстои ново тестване за допинг на всички национали по плуване.