на живо

Продължават проблемите в родния ММА

От организациите в страната излязоха с декларация

БГНЕС

От различните български организации за смесени бойни изкуства отново излязоха със становище, заради проблемите си с родната федерация по ММА, оглавявана от Станислав Недков - Стъки. 

Ето и декларацията им:

"От любов към спорта

Във връзка с разразилите се публични монолози, бихме искали за пореден път да изясним становището на организациите “Maxfight Promotion”, “Twins MMA”, „Pit bulls-MMA“ и „BullyTeam“ ,Арена Пловдив, Боен клуб България както и на всички водещи български ММА бойци и всички други отбори, които са пряко или косвено засегнати от случващото се. 

Ние сме хората от спорта, ние сме хората на спорта и за спорта. Ние сме тези, които дават всичко от себе си с постижения, с които да се гордее страната ни. Ние сме тези, които човек по човек, отбор по отбор и турнир след турнир създадохме и развихме в България спорта ММА. Т.нар. федерация е наша идея създадена през 2008 година, също така патентована като търговска марка с наименованието “Българска федерация по ММА” или съкратеното БФММА по същото време. На всеки, който пожелае, можем да покажем, че подкрепяме фактите с документи. 

Години наред, паралелно с изграждането, подкрепянето и промотирането на десетки български шампиони, със собствени сили и собствени средства, ние се опитвахме да направим федерацията “официална”, по смисъла на призната и лицензирана от държавата, като всички останали спортни федерации. По ред причини, основно политически интереси, имахме спънки, разговори, трансформации, промяна на документи, отказ, подкрепа, отново отказ и така до безкрай. Това могат да го потвърдят същите тези, които сега се бият в гърдите, че нещо са създали и да обяснят как за два месеца регистрирана федерация получи лиценз благодарение на един свой покровител - Николай Бареков и неговите връзки в служебния кабинет, но те дори и него предадоха и отстраниха от управителния съвет заедно с Мария Календерска.

Ние не сме “спирали дейност”, господа парашутисти, спуснати по партийна конюнктура отгоре. Това, че не сме били в публичното пространство, както вие умирате да сте, далеч не ни изтрива от състезателната карта. Ние сме тези, които най-много от всичко искат спортът ММА да бъде признат, уважаван и обичан, така, както са и боксът, кикбоксът, самбото, източните бойни спортове и още много други.

Ние искаме НАШАТА федерация да ни помага, подкрепя и обединява, затова я създадохме. 8 години, десетки изградени професионални състезатели, десетки спечелени национални и международни титли, над 50 национални гала вечери с многохилядна публика, 2 турнира извън България, участия в няколко Световни и Европейски първенства и т.н.

Но ето, че ние се оказваме в положение, в което професионалистите, които изградихме, биват неглижирани и дори рекетирани от хора, говорещи от името на нашата идея, нашата организация. Защото тя документално влезе в ръцете на хора, които търсят бизнес изгодата от нея. Хора, които вместо да обединяват, разединяват. Хора, които събират необосновани такси, приписват си чужди заслуги, слагат ултиматоми, решават кой състезател е “изгоден” и достоен за уважение, кой турнир ще им донесе повече приход в джоба - този с 3 ММА срещи или този с 9 ММА срещи? Където "таксата спокойствие и рекет" е по-голяма. 

Не ви е срам точно вие да говорите за дипломатичност и закони. Това, че имате лиценз не означава, че законът ви е под ръка и че сте местният шериф, Господин Недков, въпреки че знаем колко много ви се иска да ви обръщат внимание, да ви ласкаят и да ви пишат и дават по медиите. Но не става така - не е това законът. 

Не искаме да говорим с имена, не искаме да сочим с пръст, не искаме да коментираме нечие минало или настояще, въпреки че имаме толкова много, което можем да кажем. Не искаме нито медийно внимание, нито нечия протекция.

Искаме спокойствието да правим това, което можем най-добре и да го правим заради любовта към спорта, а не заради финансови облаги. Искаме вниманието на народа да е към постиженията на Георги, Петър, Иван, Благой а не към “Шефът на родния ММА, който няма да даде федерацията на хора по анцузи”.

Хората по анцузи, драги председателю-шефе, са хората, които създадоха тази федерация, хората, които я осмислят, тези, без които тя няма да има дейност, тези, които развиват и милеят за спорта вече толкова години. Това, което днес ви различава от тях, за разлика от вчера, е, че днес сте оставил анцуга си в къщи и вместо да влезете в залата, за да мотивирате момчетата, сте излязъл с костюма, който сте купил с парите, събрани от отчисленията от хонорарите на същите тези хора. Таксата, която сам наричате “такса спокойствие”, която уж искате от едните, за да давате на другите.

Колко точно турнира сте организирал лично вие, “шефе”? Имате ли представа как се прави? Защото ние имаме. И като организатори, и като участници. И това никога не трябва да е в ущърб на състезателите или отборите, напротив. Ние го правим отвъд рамките на ММА, правим го и в сферата на бокса, на самбото, на муай тая и още много. Доказали сме го във времето и ще продължаваме да го правим, също толкова безкористно и с не по-малък хъс. Вместо да осигурявате “спокойствието” на доказали се имена в спорта и костюмите на гърба си,направете така, че да ги обедините!! И щом така "учиво" ги каните, а те не идват,замислете се поне за малко не е ли възможно пък във вас да не проблемът,а не в всички останали! Направете така, че да им давате, не да им взимате. 

От любов към спорта, не към парите."