на живо

Психологът на ансамбъла: Клиничен психолог ми каза, че Цвети няма сериозни проблеми

Проф. Татяна Янчева говори за инцидента с Цветелина Стоянова пред пратеника на bTV в Израел Петър Нанев

bTV

Психологът на националния отбор по художествена гимнастика проф. Татяна Янчева говори пред специалният пратеник на bTV в Израел - Петър Нанев, за инцидента със състезателката от ансамбъла Цветелина Стоянова.

Във вторник грацията бе приета по спешност в "Пирогов", след като падна от шестия етаж на жилищен блок в столичния квартал "Надежда". Една от версиите за инцидента, по която МВР работи, е опит за самоубийство.

Часове преди това ансамбълът на България замина за Европейското първенство в Израел, а на мястото на Стоянова бе заето от резервата Любомира Казанова.

Поведението на Цветелина Стоянова преди инцидента по нищо не е подсказвало за нейните намерения, категоричен е психологът на отбора. Гимнастичката имала нарушения в съня си, а след Световната купа в София е започнала да говори, че иска да се откаже от спорта. Няколко дни след състезанието в столицата ни, Цвети заминава с отбора за Световна купа в Испания. Когато се прибира, решението й да се спре със спорта вече изглеждало окончателно, казва Янчева. За последно двете разговаряли два дни преди трагичната случка.  

"Цвети искаше да се откаже и имаше проблеми със съня, за това я заведох и я консултирах с клиничен психолог, който ме убеди, че няма сериозни проблеми", каза Янчева.

"Заведох я според мен при най-добрия в България. Но не търсете и там вина. Такова поведение се отключва изведнъж. Моля хората да запазят достойнството на това дете и да дадат поне мъничко подкрепа, една истинска човешка подкрепа. В такива моменти човек трябва да сведе глава и ако може да подкрепи, ако не да не създава допълнителни проблеми", допълни тя.

Момичетата от ансамбъла са направили най-трудния избор в живота си досега, когато са решили да останат за европейското, разкрива Янчева.

"Разберете, това го правят заради нея, за да защитят нейния труд и собствения си труд. За да сбъднат общата си мечта. Беше най-лесно да се откажем. Това е трудното, което в момента правят", категорична е Янчева.