на живо

Раданова: Наказанието на Русия е прекалено тежко за "чистите" спортисти (ВИДЕО)

Според трикратната олимпийска медалистка е редно само виновните да бъдат спрени от участие в Пьончан

Месец и половина остава до началото на зимните олимпийски игри в Пьончан. МОК не допусна Русия до участие заради системно нарушаване на антидопинговите правила, но руски спортисти ще могат да състезават под неутрален флаг. 

Според трикратната олимпийка медалистка в шорттрека Евгения Раданова, изхвърлянето на Русия от зимните игри е прекалено тежко наказание за спортистите, които не са нарушавали антидопинговите правила.

"Ако е имало спортисти, които са употребявали забранени стимуланти, е било редно да бъдат обявени веднага след приключването на олимпийските игри. Допинг пробите излизат до един месец след приключване на състезанието. Затова ми е много трудно да бъда арбитър в една такава ситуация. Има спортисти, които въобще не са участвали в това, но ще бъдат наказани да не участват на олимпийските игри. Не бих искала да съм на тяхно място, но ако са употребявали забранени стимуланти е редно да понесат своята отговорност. Да се подготвяш за олимпийски игри и да спечелиш квота, а да не можеш да участваш... предполагам, че наказанието е прекалено тежко", каза Раданова пред bTV.