на живо

Радост за децата по снежните писти в страната

Те ще се обучават да карат ски

Ладислав Цветков

Стартира седмото поредно издание на проекта на Българската федерация по ски  "Научи се да караш ски". Сред гостите на старта на програмата бяха председателят на родната федерация по ски Цеко Минев и спортният министър Красен Кралев. Първите малчугани минали през 4-дневния безплатен ски курс се състезаваха в гигантски слалом пред хижа "Алеко" на Витоша.

"Това е една от проявите, която наистина касае децата в България и чрез нея ние се стремим да разширяваме основата на пирамидата на хората, практикуващи белите спортове. Реализирането на тази програма е свързано с доста средства и без подкрепата на Министерството на младежта и спорта, на Министерството на образованието и науката, на любезните ни спонсори, които отново ни помагат, а и на всички курорти които се включват, това седмо издание просто нямаше как да се случи. Колко хубаво е да има такива програми, които наистина да касаят масов спорт и обучение на децата , в случая на ски, защото по този начин ние ги учим да излязат от класните стаи, за да могат да усетят тръпката от спорта, да заобичат планината. Всяка година "досаждаме" на всеки един министър, защото тази програма "Научи се да караш ски" е най-важната за нас. Тази година разширяваме географията на градовете, които се включват в програмата, което е много радващо", заяви Цеко Минев. 

През шестте години, в които се провежда "Научи се да караш ски", през него са преминали над 14 000 деца. От тях над 500 бяха спечелени трайно за белите спортове. Те продължиха да тренират и вече участват в състезанията на федерацията ни по ски във възрастовите групи от 6 до 12 г.  Тази година през програмата ще минат още 3350 деца на възраст от 6 до 10 г (I-IV ти  клас).

"Изключително съм доволен от начина, по който се работи по тази програма. Тя е една от най-важните в нашето министерство. Тези 14 000 деца, които са минали през "Научи се да караш ски" през последните 6 години , съм абсолютно сигурен, че оттук нататък ще бъдат свързани със зимните спортове ", каза спортният министър Кралев.

Чрез "Научи се да караш ски" децата се обучават безплатно в рамките на 20 ч (4 дни), по изготвен план график. В проекта  участват и деца в неравностойно положение като целта е интегрирането им чрез и със ски спорт. Тази година към ски центровете на Витоша, Банско, Пампорово, Боровец и Парк Родопи се включва и ски зона "Беклемето", където ще се обучават децата от Плевен.

 

Тагове:

ски Витоша