на живо

Разследване на "Spiegel": Сертификатът на Джокович е подправен

Германското издание поставя под съмнение истинността на документа за прекаран COVID на сърбина

Getty Images

Разследване на германския "Der Spiegel" поставя под съмнение истинността на сертификата за прекаран COVID на Новак Джокович.

Изданието твърди, че има несъответствия в документите, които адвокатите на 34-годишния сърбин са представили пред съда.

Те са внесли хартиени копия от документите, удостоверяващи позитивен PCR тест за COVID-19 на 16 декември и негативен резултат на 22 декември - т.е. Джокович би трябвало да се е заразил и изчистил от коронавируса в рамките на шест дни. 

По разследването "Der Spiegel" си сътрудничи с IT експерти от групата Zerforschung. 

Тестът за коронавирус на Джокович с номер 7371999, който е неговият аргумент за искане на "медицинско изключение" от правилото за недопускане на играчи без ваксинация, би следвало да е направен в 13:05 ч. на 16 декември. Това е тезата на екипа от адвокати на тенисиста, като те твърдят, че 7 часа по-късно същата вечер е получен позитивен резултат.

Дигиталната версия на сертификата, издаден от клиниката "Доктор Милан Иванович Батут" в Белград, е била изследвана от дигитални специалисти, наети от германското издание. Те твърдят, че резултатът от такъв тест е издаден с дигитална марка от 14:21 ч. на 26 декември. Десет дни след датата, която сочат хората на Джокович.

Такава дигитална марка се слага автоматично на тестовете и издадените за тях дигитални резултати, уточнява "Der Spiegel". Номерът на всяка от тях може да се провери в системата, където те влизат хронологично и поредно.

Адвокатите на сърбина са представили и резултата от втори, вече негативен тест, който е издаден на 22 декември от същата клиника. Тук дигиталната "щампа" отговаря на истината - този сертификат е от този ден, в следобедните часове, потвърждава изданието.

"Spiegel" също така представя и скрийншотове от дигиталното сканиране на QR-кодовете на теста на Новак, извършени от хора от медията в понеделник. Първият, направен около 13:19 ч. централно европейско време показва, че тестът е негативен. Около час по-късно при сканиране, кодът вече показва "позитивен". 

Най-сериозната теза в твърдението на германската медия: Номерът на сертификата с позитивния резултат, за който хората на Джокович твърдят, че е от 16 декември, е 7371999 в сръбската база данни за COVID тестване. А този от 22-ри декември, който е негативен, е с ... близо 50 000 по-малко като число. Тоест - той няма как да е направен след първия в такава хронология.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Според специалистите, които са провели дигиталното разследване по поръчка на медията, първият номер е нанесен по-късно в системата и влиза в нея поред, но на този сертификат е сменена датата с по-ранна.