на живо

Разследват инцидента с маршала по време на Гран При на Сингапур (ВИДЕО)

Той беше пуснат да почиства отломки на пистата в опасен момент

Getty Images

Управленските органи във Формула 1 ще разследват инцидента, по време на Гран При на Сингапур, в който състезателите получиха зелена светлина да се борят за позиция, докато на трасето все още имаше маршал (човек от персонала на пистата), почистващ отломки от колата на катастрофиралия Нико Хулкенберг. 

От Световната автомобилна федерация (ФИА) ще изготвят доклад по случая, за да се предотврати бъдещо повторение на подобна ситуация. 

Според говорители на федерацията, процедурите по пускането на маршала на пистата и прибирането на колата за сигурност не са правилно изпълнени. 

Той помагаше с почистването на отломки, останали от автомобила на Нико Хулкенберг, когато пред него се появиха идващите с бясна скорост болиди. Маршалът успя да притича пред тях и да се спаси от неприятен инцидент. 

Сейфтикарът се прибра след като комисарите на пистата съобщиха, че по нея вече няма отломки или маршали - нещо, което очевидно не беше вярно. 

Снимките и видеото от състезанието показват как маршалът спринтира към стената в края на пистата, докато колоната водена от Нико Розберг го настига застрашително. 

"Беше много опасен момент. Много се радвам, че всичко се размина без инцидент", каза директорът на отбора на "Мерцедес" Тото Волф.

Австриецът добави, че решението е взето под натискът на рейс-контрола, който е предпочел да поднови състезанието, вместо да държи колите по-дълго зад сейфтикара. 

Розберг сподели, че е настръхнал от инцидента. "Мисля, че както ние, така и той не очакваше рестартът, защото той дойде някак внезапно. За радост маршалът се махна от пистата навреме, за да може всичко да е ок."