на живо

Реджеп Ердоган следи отблизо ситуацията със Сюлейманоглу

Трикратният олимпийски шампион бил изписан от болница преди 15 дена

Getty Images

Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган следи отблизо ситуацията с трикратния олимпийски шампион във вдигането на тежести Наим Сюлейманоглу. Държавният глава на южната ни съседка е звънял няколко пъти в болницата, в която се лекува щангистът, за да разбере подробности за състоянието му. 

Той е наредил при необходимост, веднага да бъде извършена трансплантация на черен дроб. Най-удачният донор за Сюлейманоглу е брат му Мухарем, а предложения да дадат своя орган, за да живее шампиона, има от Турция и България.

"В последните 6 месеца той се лекуваше. Цял месец беше под наблюдение в болница, изписаха го преди 15 дена. Докарахме го веднага щом се влоши. Лекарите го вкараха в изкуствена кома, а вчера видях подобрение - започна да говори, да реагира, да разбира това, което казваме", разказа пред турски медии Мухарем. 

Състоянието на известния като Джобния Херкулес шампион се следи отблизо и от спортния министър на Турция, както и от министър-председателя Бинали Йълдъръм. Всички те са изказали готовност да окажат помощ, ако се наложи.