на живо

Рефер гей съди испански футболен клуб (ВИДЕО)

Младият мъж стана жертва на хомофобска атака заради отсъдена засада

21-годишен испански футболен рефер се превърна в жертва на брутални хомофобски атаки, предават местните медии. Парадоксалното е, че драмата се разиграла по време на футболен мач между детски отбори от трета дивизия в градчето Линеа де ла Консепсион.

Хесус Томильеро е известен като единствения футболен съдия в кралството, който публично си е признал, че е гей. Това нерядко се превръщало в повод за нелицеприятни обиди.

На 26 март обаче нещата съвсем загрубели. Всичко започнало от банално отсъждане на засада. След като Томильеро вдигнал флагчето започнала канонада от попържни, каквито нерядко чуваме и по родните стадиони.

Най-безобидната от тях била maricón, но имало и доста по-изобретателни словосъчетания, от които биха се засрамили дори най-заклетите ултраси на тимове от родната Северозападна "В" група.

Автор на атаката било техническо лице от отбора домакин. Човекът, който обгрижвал екипите на децата не спрял цяло второ полувреме да "храни" Томильеро.

Съдията гей обаче не се поддал на провокациите и досвирил мача. Тормозът обаче продължил и в съблекалнята. Тийнейджъри футболисти счупили прозореца на стаичката с камъни и продължили да го псуват.

Всички призиви на съдията да бъде повикана полиция или обидите да бъдат отбелязани в доклада на официалния делегат, се оказали напразни. На всичкото отгоре домакините на срещата го заплашили да не подава оплакване.

Хесус обаче решил да си търси правата докрай и подал жалба в съда. Случаят му обиколи страната и в неделя се очаква масирана подкрепа от ЛГБТ общността на следващия мач, който той ще свири.