на живо

Рефер с над 1100 двубоя ръководи Пулев - Джошуа

В родната си Южна Африка Дион Дуарте е критикуван заради... своята безпристрастност

Южноафрикански рефер с над 1100 двубоя зад гърба си ще ръководи битката за световната титла в тежката категория на бокса между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа.

За спазването на правилата по време на срещата е избран да отговаря Дион Дуарте. Така той става вторият съдия от Южна Африка, свирил бой за пояс при най-тежките. Първият е менторът на Дуарте - Стан Христодулу, който ръководи мача Майк Уийвър - Джеймс Тилис на 3 октомври 1981 г. в Роузмънт, Илинойс (САЩ).

51-годишният Дуарте е в Лондон от петък и ще остане в "балона" на организаторите в дните до битката, пишат медиите в родината му.

Дуарте работи като заместник-директор на департамента по обществена сигурност в Уестър Кейп. На младини се състезава за местния военен отбор "Грикуанд Уест" и прави добра кариера при аматьорите.

Става съдия през 1998 г. Известен е с безпристрастността си, заради която в Южна Африка дори е получавал критики, че не помага на местните боксьори на ринга.

"Записвам всички мачове, които ръководя. Мисля, че съм най-големия си критик. Виждам някаква неточност и си казвам "Това пък защо го направи?". Често съм недоволен от моето представяне, откривам си грешки."

"Трябва да призная, че съм леко притеснен преди двубоя на 12-ти. Но щом удари гонгът, всичко би трябвало да е наред. Поне в залата ще има само 1000 души, които да ме ругаят. Представете си да беше пълна. Джошуа можеше да доведе 60-70 000 зрители.", коментира Дуарте.

На 12 декември, в "О2 Арена" в Лондон, Кубрат Пулев излиза на ринга в може би най-важния мач от началото на кариерата си.

За трети път в рамките на шест години Кобрата ще има шанс да стане световен шампион. През 2014 г. той загуби от украинеца Владимир Кличко в Хамбург, като това остава единственото му поражение в профибокса.

Сблъсък между по-големия от братя Пулеви и Антъни Джошуа трябваше да има и през октомври 2017 г., но тогава тежка контузия попречи на Кобрата да се качи на ринга срещу световния шампион.