на живо

Реконструират хандбална зала за игрите в Рио в четири нови училища (ГАЛЕРИЯ)

Над 2000 ученици ще получат образованието си в новите съоражения

Специално построената хандбална зала за олимпийските игри в Рио де Жанейро, Бразилия ще бъде разрушена и реконструирана в четири нови училища след края на състезанието.

Снимка: www.dezeen.com

Новата зала носи името "Фючър Арена" и разполага с 12,000 места. Тя е дело на местните архитекти Сантош и Ферейра Гомеш, които работят съвместно с английска фирма за проектиране. 

Сградата е облицована от дървени греди, а фасадата е вентилируема. Същността й е в наличието на междинно пространство - слой въздух, свързан чрез отвори с външната среда, за осигуряване на вентилация между външната защитна фасадна облицовка и останалите слоеве.

Снимка: www.dezeen.com

Дървените греди не стигат до земята, а остават отвор, който разкрива бетонни рампи и стълби, които осигуряват достъпа до залата.

Интериорът е съчетан специално в цветовете на тазгодишното издание на игрите в Рио.

След края на параолимпийските игри през септември, сградата ще бъде разрушена и реконструирана в четири нови съоражения за около 2000 ученици.

Снимка: www.dezeen.com

Вече е ясно и бъдещото местонахождение на училищата - три от тях ще бъдат в луксозния квартал Бара да Тихука и още едно в квартал Маракана, близо до емблематичния стадион.

"Идеята е да построим нещо, което ще е от полза за град Рио де Жанейро и след олимпийските игри. Използваме иновативната техника наречена "номадска архитектура" и гарантираме, че временната постройка може да остави трайно наследство", съобщиха от архитектурната фирма.

Снимка: www.dezeen.com

Архитектурните особености на сградата като дървените греди, части от фасадата, стоманените елементи и рампите за инвалиди, ще бъдат лесно разпознаваеми в четирите нови съоражения.