на живо

Рекордът на Стефка Костадинова остава под заплаха (ВИДЕО)

Не пропускайте "Рекорд под прицел" - тази вечер, веднага след новините

Getty Images/Guliver Photos

Постижението на Стефка Костадинова в скока на височина от 209 см продължава да бъде под административна заплаха. Предложението за анулиране на старите световни рекорди ще бъде гласувано през август.

За Николай Петров рекордът е част от самия него. Треньорът и бивш съпруг на Костадинова определя реформата като несериозна.

"Този човек – години, години наред се е лишавал от много неща. Този човек е вложил много усилия, говорим за няколко операции и в името на какво? Сяда един и с лека ръка, с едно решение, с едно вдигане на ръка да ти отнемат нещата."

Причина за реформата, е че антидопинговите мерки в миналото са били по-слаби от сегашните. Но според анализаторите зад идеята се крие друг мотив.

"Хората нямат доверие на ръководителите - не към атлетите, колкото към ръководителите - и това е свързано с многото сигнали за корупция и прикриване на положителни допинг проби. Много добър метод за отклонение на внимание от тези сигнали е предизвикването на такава тема", твърди коментаторът Иван Чешанков.

Президентът на българската атлетика Добромир Карамаринов, който беше посочен като важна фигура в изготвянето на реформите, обяви, че България няма да подкрепи предложението. 

Не пропускайте тази вечер от 19:30 ч. "Рекорд под прицел" в bTV Репортерите.