на живо

Рекорден брой участници в планинското бягане "Витоша, моята планина" (ВИДЕО)

Шабан Мустафа и Мая Недялкова спечелиха титлите в класическата дисциплина от 16 км

bTV

Рекорден брой участници се включиха в третото издание на планинското бягане "Витоша, моята планина". 175 състезателите бягаха в класическата дисциплина от 16 км по трасето от Бояна до хижа "Алеко". 

Победител при мъжете стана трикратният шампион на България по планинско бягане Шабан Мустафа. Титлата при жените спечели Мая Недялкова.

Стартът на надпреварата бе даден от вицепрезидента на Българския олимпийски комитет Йорданка Благоева. Бившата състезателка в скока на височина е първата българка със световен рекорд в дисциплина от леката атлетика. През 1972 г. в Загреб тя преодолява 194 см и записва името си със златни букви в историята. 

Двукратната олимпийска медалистка бе изключително доволна от сериозната посещаемост на маратона: "Радостно е, че има толкова много хора, млади и възрастни, което говори за големия интерес, но най-важното е, че това показва, че може да се спортува навсякъде", каза Благоева.

Освен състезанието за възрастни, се проведе и 3-километрово бягане от хижа "Алеко" до Платото. В него участие взеха 60 деца.