на живо

Рекордьор по "сухи мрежи" ще спира атаките на Фиго и компания

Дейвид Джеймс се присъединява към звездната селекция на Димитър Бербатов

Getty Images

Доскорошният рекордьор по мачове без допуснат гол във Висшата лига - Дейвид Джеймс, пристига в София за мача на Димитър Бербатов и Луиш Фиго на 14 юни, който ще може да наблюдавате пряко по bTV Action от 18 ч.

46-годишният англичанин е юноша на "Уотфорд", а през 1988 г. подписва и първия си договор с тима. Изиграва 89 мача за "стършелите", като след това преминава през "Ливърпул" (214 мача), "Астън Вила" (67 мача), "Уест Хем" (91 мача), "Манчестър Сити" (93 мача) и "Портсмут" (134 мача). Има мачове и за по-ниско разредните "Бристол Сити" и "Борнемут". Извън Англия е играл единствено за исландския ИВБ Вестманаеяр и индийския "Керала Бластърс", с който слага край на кариерата си през 2014 г.

Снимка: Getty Images

Джеймс печели Купата на Лигата с отбора на "Ливърпул" през 1995 г. и Купата на футболната асоциация с екипа на "Портсмут" през 2008 г.

По време на дългата си кариера той подобрява редица рекорди на Острова. През 2009 г. като вратар на "Портсмут" става футболистът с най-много изиграни срещи във Висшата лига - 536, изпреварвайки уелсеца Гари Спийд. В момента той е четвърти в класацията с 572 мача, като пред него са само Раян Гигс, Гарет Бари и Франк Лампард.

До декември 2015 г. държеше и рекорда за вратаря с най-много "сухи мрежи" в историята на Висшата лига – 169, преди Петър Чех да подобри върховото му постижение. 

През 2010 стига отново до битката за трофея във ФА къп и със своите 39 години се превръща в най-възрастния вратар, участвал на финал в турнира.

Снимка: Getty Images

Джеймс дебютира за националния отбор на Англия през 1997 г. Оттегля се от представителния тим на Трите лъва през 2010 г. с 53 мача зад гърба си. Той е участник на световните първенства през 2002 в Япония и Корея, през 2006 в Германия и 2010 в ЮАР, както и на европейското през 2004 г. в Португалия.

Снимка: Getty Images

Дейвид Джеймс ще се присъедини към Христо СтоичковКрасимир БалъковСтилиян ПетровМартин ПетровРоби Кийн, както и бившите съотборници на Бербатов в "Манчестър Юнайтед" - Рио ФърдинандРайън ГигсНеманя ВидичПатрис ЕвраЕдвин ван дер СарПол Скоулс и Гари Невил.

Всички те ще се изправят срещу не по-малко звездния тим на Луиш Фиго, състоящ се от Яри ЛитманенИван КордобаГайска МендиетаДуайт ЙоркМаксуелНуно ГомешМичел СалгадоЙенс ЛеманРоберто КарлошДекоРобер ПиресПредраг МиятовичКристиан Карембьо и Давид Трезеге.

Всички приходи от мача на 14 юни на стадион "Васил Левски" ще отидат за благотворителните каузи на фондациите на Бербатов и Фиго.