на живо

Религията спъва Салах за финала на Шампионска лига?

Решителната среща ще се играе в свещения месец за мюсюлманите - Рамазан

Reuters

Звездата на "Ливърпул" Мохамед Салах може да не играе на финала на Шампионската лига, ако неговият тим се класира за решителната среща. 

Причината за щастие не е контузия, а... религиозни съображения

Финалът на най-силния европейски клубен турнир е на 26 май в Киев. Това означава, че той попада в рамките на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. В този период най-ревностните последователи на исляма спазват строг пост.

През 2018 г. символичното пречистване, което е един от важните обреди за мюсюлманите, започва на 15 май и завършва на 14 юни. През този период нападателят на "Ливърпул", който е изключително религиозен, не трябва да приема храна и течности в светлата част на денонощието

Ако Салах реши да спазва религиозните ограничения, както направи през 2014 г., той едва ли ще бъде в познатата си голмайсторска форма за решителния мач.

Снимка: Reuters

"Рамазан е доста труден период за мен, защото имаме по две тренировки. Времето е горещо, а аз играя във всеки мач. Вода можех да пия след 21:30 ч. Свикнах, а сега, когато приключи, вече мога да ям и пия като преди. Когато тренираш в такъв ритъм по два пъти на ден, по време на второто занимание тонусът пада, но това е много важно за мен.", разказа преди 4 години Салах, когато носеше екипа на "Челси".

Сега в "Ливърпул" египтянинът също получава разбиране от треньорския щаб. Мениджърът Юрген Клоп заяви, че няма нищо против религиозната отдаденост на своите футболисти.

Снимка: Reuters

"Салах е мюсюлманин и прави ритуали, свързани с вярата си. Преди среща се мие, а на терена излизаме 2 минути по-рано, за да може да се подготви. Така процедират и Садио Мане, и Емре Джан", коментира германецът.

"Ливърпул" обаче още не е сигурен финалист в Шампионска лига. Мърсисайдци победиха с 5:2 "Рома" в първия мач от полуфиналите. Реваншът в Италия е на 2 май и ще бъде предаван пряко по bTV Action от 21:00 ч.