на живо

Ретро рали България с трето международно издание (ВИДЕО)

Парадът на "Музеите на колела" е в петък от 18 ч.

Днес на пресконференция станаха известни повече подробности около предстоящото през уикенда (9-11 юни) Ретро рали България. Това е третото издание на международната изява, а според изискванията на правилника на Международната федерация маршрутът му през тази година е нов.

Той включва общо 438,5 км, от които 367 са състезателните или плътност от 83,74 % - показател, на който може да завиди всяко професионално състезание.

Състезателите тази година можеха да подават заявките си за участие по интернет и до момента в списъка са записани 26 екипажа, сред които и международни. Любопитен е италиано-българският екипаж Масимо Фриго/Евгени Мирчев от Перник с "Опел Кадет" от 1979, който има световна хомологация, както и победителите от рали "Розова долина" миналата седмица Аксел Трангбаек/Шинка Маринова, тандем от Дания и България с "Мерцедес 190D" от 1959 г. 

Интерес предизвиква и друга новост – включеният клас Н – хотроди, стрийтроди и реплики на състезателни версии, които ще докажат, че дори при ниски скорости адреналин няма да липсва.

Най-старите автомобили в групата са от 1959 г., а заради променения правилник и включения клас Хибриди – най-младият ще е от 2014 г. Съпоставката между по-древните и съвременните автомобили по трасето само ще подчертае кредото на организаторите – че не е важна възрастта, а поддръжката на техниката и моралът зад волана. На последното се залага особено много, за да се изпълни и основната мисия – безопасността на движение.

Макар и в състезателни условия, екипажите са редови участници в движението по пътищата и спазват абсолютно всички ограничения и правила. Затова и описаната в Пътната книга средна скорост на места дори е ограничена до 37 км в час, а средно допустимата е 50 км в час.

Времеизмерването ще е на база използване на транспондери, а специалните изпитания за точност ще проверят скоростта, времето и изминатите километри. По един от тези три елемента ще остава неизвестен и ще изисква точната намеса на навигаторите, които в случая ще играят доста по-важна роля от самите водачи. Всички елементи са описани в Пътна книга, която участниците ще получат сутринта в събота, а "Музеите на колела" ще трябва да са точни до десета от минутата. В петък в 18 часа ще е церемониалният старт на площад "Александър I", след което участниците ще направят своеобразен парад по улиците на столицата.

Пътищата из Софийски окръг, по които ще мине състезанието, няма да бъдат затваряни за времето на ралито, а победителите ще получат купите си на официално награждаване в неделя на площада в Костинброд.