на живо

"Рио 2016 е готов да посрещне света"

Бразилия е в очакване на игрите

В изказване след окончателното посещение на Нашал ел-Муташакел, председател на Комисията за координация на МОК за Рио 2016 г., заяви: "Рио де Жанейро ще бъде мястото, което ще е нажежено от спорт и емоции през месец Август, "Рио е готов".

След последния си кръг на тържището посещения и разговори с представители на града, щатски и федерални правителства, Ел-Муташакел каза инфраструктурата вече е готова да бъде домакин на първите олимпийски игри в Южна Америка. "Олимпийците на 2016 могат да очакват да живеят в едно изключително Олимпийското село и да се състезават в абсолютно зашеметяващи места. От изглед към планината Корковадо и Захарната до най-съвременните съоръжения в Барра или Деодоро, емблематичният стадион Маракана и плаж Копакабана,

МОК даде висока оценка за наследството на предстоящите игри в Рио, подчертаващи новата линия на метрото, която ще свързва центъра на града и плажа. Туристически райони с главната олимпийска зона в Барра, и новата бърза автобусна транзитна (BRT) линия, която ще свързва Барра с Деодоро. Нови спортни и образователни съоръжения за местното население, подобряване на управлението на отпадъците и обучение за хиляди работници и доброволци също ще бъдат сред наследството.

Посетителите на Рио също ще се сблъскат с един град с уникален дух, който е украсен с "външния вид на Игрите" и е имал свои исторически център и подмладена брегова зона за навечерието на Игрите, казаха  МОК.

Карлос Нузман - президента на олимпийския комитет на Бразилия каза: "Ние сме очевидно много горди, че сме готови да посрещнем света и можем да видим трансформацията на Рио където и да отидем”.