на живо

Родната лаборатория тествала олимпийците ни 74 пъти

Няма как резултатът на Дънекова да е изфабрикуван, категорична е д-р Виолета Заркова

Общо 71 проби - 69 уринни и 5 кръвни, е извършила родната допинг лаборатория на българските олимпийци преди заминаването за Рио. Това обяви пред bTV изпълнителният директор на центъра д-р Виолета Заркова.

„В самото начало на подготвителния период по идея на министър Красен Кралев бе създадена работна група, която да следи за здравословното състояние и подготовката на олимпийците ни. Също и на потенциалните носители на квоти, защото знаете, че имаше възможност до последно да се спечелят квоти за олимпиадата”, обясни Заркова.

Тя съобщи, че уличената в употреба на ЕПО Силвия Дънекова е попълнила коректно списъка с медикаменти, които приема. „Това беше направено с цел да се избегне употребата на замърсени хранителни добавки като предпазна мярка срещу допускането на грешки”.

"Всички олимпийци преминаха обучение по правилата на Международния олимпийски комитет – антидопинговите правила, които важат за съответните игри. Всички бяха тествани – общо 69 уринни и 5 кръвни теста. Отделно от международните организации са направени 29 уринни и 3 кръвни теста. По време на игрите вече проверките се правят от МОК”.

Заркова разясни, че Дънекова е тествана на бразилска земя на 30 юли, а резултатът е отрицателен – точно като пробата, извършена у нас. На 1 август обаче вече е установено наличие на еритропоетин (ЕПО).  

„Между двата теста забранената субстанция е попаднала в организма й. Няма друго обяснение. Кръвният и уринният тест са двата сигурни метода. При нея както в урината, така и в кръвта има наличие на забраненото вещество”. 

„Еритропоетинът е препарат, който се използва под различни търговски наименования - най-вече при онкологични заболявания. Той е в забранителния списък клас С2 на Антидопинговата агенция – пептидни хормони и растежни фактори. Състезателите са много добре информирани, че след като е в забранителния списък, не трябва да го употребяват.”

„Не мисля, че би могло да се говори за изфабрикуване на резултатите, защото всяка една проба преминава през няколко обработки, за да се стигне до крайния резултат”, завърши Заркова.  

Повече подробности около допинг скандала очаквайте в късната ни емисия новини от 19:00 ч!