на живо

"Роджър Федерер" е най-успешната спортна марка според "Форбс"

Швейцарският тенисист е декларирал годишен приход от 37 млн. долара

"Роджър Федерер" е най-успешната спортна марка през 2016 г. в категорията "атлет" според класация на "Форбс". Авторитетното издание публикува топ 40 на водещите брандове в графите: бизнес, състезания, отбори и атлети.

Марката на тенисист номер 7 в света в момента е декларирала годишен приход от 37 млн. долара, но бележи спад от 2,7% спрямо миналата година. На второ място се нарежда Леброн Джеймс с 34 млн. долара. Баскетболистът на "Кливланд Кавалиърс" прави огромен скок от 26% в приходите.

Трети е голфърът Фил Микелсън с 28 млн. долара. Олимпийският шампион Юсеин Болт заема четвъртото място с 25 млн., а Тайгър Уудс е пети с 23 млн. В десетката са още зведата на "Реал" Мадрид Кристиано Роналдо (19 млн.) и баскетболистът Кевин Дюрант (16 млн.).

Нападателят на каталунския гранд "Барселона" Лионел Меси, чието име попада за първи път в класацията, заема осмото място с приход от 15 млн. долара. Все пак Федерер остава единственият тенисист в топ 10.

Рекордьорът по титли от Големия шлем, който пропусна втората половина от сезона заради контузия на коляното, ще направи завръщане на корта през декември. Той ще участва в демонстративната Международна Висша лига по тенис. За последно той игра на "Уимбълдън" през юли.